Artykuły eksperckie

18 czerwca 2021

Przyszłość jedzenia

Marcin Tischner

Wyzwania sektora spożywczego Prawie 800 milionów ludzi jest niedożywionych, a 2 miliardy uważa się za osoby z niedoborem mikroskładników odżywczych. Czy to oznacza, że musimy produkować więcej żywności? Przede wszystkim konieczne jest konsumowanie jej mądrzej. Inaczej nasza planeta (i my na niej) może(my) nie przetrwać skutków naszego apetytu. Obecnie produkowana żywność, z perspektywy wyzwań społecznych…

18 grudnia 2020

“Wartości wrócą do łask”

Katarzyna Teter

Pandemia sprawiła, że bardzo mocno skupiamy się zaspokojeniu podstawowych potrzeb. W pierwszej kolejności troszczymy się o zdrowie, rodzinę, nasze bezpieczeństwo, także finansowe. (…) Ogromny wpływ na nasze postawy ma przede wszystkim poziom świadomości, a ten w obszarze związanym z ochroną klimatu i środowiska również się zwiększa.

9 października 2019

“Polak na zakupach coraz bardziej ekologiczny”

Tadeusz Joniewicz

U polskich konsumentów prośrodowiskowe nawyki dopiero się kształtują. Ale już teraz widać stojący za nimi ogromny potencjał. Pytanie czy rodzime firmy pójdą za ciosem i wykorzystają ten ekotrend pozostaje otwarte.

4 września 2019

Konsumenci przyszłości

Ewa Wojciechowicz

Na portalu swiadomykonsument.info w ramach kampanii “Postaw na ekologię” ukazał się artykuł Ewy Wojciechowicz, menedżerki projektów Forum Odpowiedzialnego Biznesu, zatytułowany “Konsumenci przyszłości”. 

21 marca 2019

Polsce brakuje mądrego gospodarowania wodą – rozmowa z prof. IMGW Piotrem Kowalczakiem

Tadeusz Joniewicz

Patrząc na podstawowe charakterystyki służące ocenie wielkości zasobów wodnych, na przykład ilość wody na mieszkańca, to rzeczywiście pod względem wielkości zasobów wodnych nasz kraj zajmuje jedno z ostatnich miejsc wśród krajów europejskich. Na jednego mieszkańca Polski przypada trzy razy mniej wody niż średnio w Europie, czyli około 1600 m3 rocznie na osobę, podczas gdy w Unii Europejskiej jest to ponad 4,5 tysiąca m3.

Typ artykułu

Obszar tematyczny