Artykuły eksperckie

27 sierpnia 2021

Kuchenni rewolucjoniści

Adam Grzeszak

Młodzi przedsiębiorcy wkroczyli do kuchni. Wierzą, że przez żołądek wiedzie droga do naprawy świata

18 czerwca 2021

Przyszłość jedzenia

Marcin Tischner

Wyzwania sektora spożywczego Prawie 800 milionów ludzi jest niedożywionych, a 2 miliardy uważa się za osoby z niedoborem mikroskładników odżywczych. Czy to oznacza, że musimy produkować więcej żywności? Przede wszystkim konieczne jest konsumowanie jej mądrzej. Inaczej nasza planeta (i my na niej) może(my) nie przetrwać skutków naszego apetytu. Obecnie produkowana żywność, z perspektywy wyzwań społecznych…

18 grudnia 2020

“Wartości wrócą do łask”

Katarzyna Teter

Pandemia sprawiła, że bardzo mocno skupiamy się zaspokojeniu podstawowych potrzeb. W pierwszej kolejności troszczymy się o zdrowie, rodzinę, nasze bezpieczeństwo, także finansowe. (…) Ogromny wpływ na nasze postawy ma przede wszystkim poziom świadomości, a ten w obszarze związanym z ochroną klimatu i środowiska również się zwiększa.

9 października 2019

“Polak na zakupach coraz bardziej ekologiczny”

Tadeusz Joniewicz

U polskich konsumentów prośrodowiskowe nawyki dopiero się kształtują. Ale już teraz widać stojący za nimi ogromny potencjał. Pytanie czy rodzime firmy pójdą za ciosem i wykorzystają ten ekotrend pozostaje otwarte.

4 września 2019

Konsumenci przyszłości

Ewa Wojciechowicz

Na portalu swiadomykonsument.info w ramach kampanii “Postaw na ekologię” ukazał się artykuł Ewy Wojciechowicz, menedżerki projektów Forum Odpowiedzialnego Biznesu, zatytułowany “Konsumenci przyszłości”. 

Typ artykułu

Obszar tematyczny