Mniej wody, mniej prądu, ale więcej piwa, czyli jak Kompania Piwowarska oszczędza zasoby naturalne

22 marca 2013

Dotyczy firmy: Kompania Piwowarska,

Tegoroczny Światowy Dzień Wody, obchodzony 22 marca, zainauguruje Międzynarodowy Rok Współpracy w Dziedzinie Wody. Zaledwie dzień później, 23 marca o godz. 20.30 w wielu firmach, budynkach użyteczności publicznej i prywatnych domach zgaśnie światło. W ten sposób będzie można przyłączyć się do ogólnoświatowej akcji „Godzina dla Ziemi”, która ma przypominać mieszkańcom naszej planety o zmianach klimatycznych. Kompania Piwowarska bierze udział w obu tych wydarzeniach.

Z okazji „Godziny dla Ziemi” Kompania Piwowarska wygasi neon i oświetlenie wewnętrzne w Centrum Wycieczkowym LECH przy Browarze w Poznaniu. Podobna inicjatywa będzie miała miejsce w Tyskim Browarium – tam zgasną światła w  środku, parawan i logo na elewacji. Tylko w ten sposób – czysto symboliczny – lider branży piwowarskiej może przystąpić do akcji. Wyłączenie zasilania na większą skalę mogłoby bowiem przynieść więcej szkody niż pożytku.

– Dla krajowego systemu energetycznego nie ma nic gorszego niż masowe wyłączenie dużej ilości odbiorów i ich ponowne włączenie – tłumaczy decyzję firmy Marcin Kawula, szef kontroli ryzyka w Browarze Tychy, należącym do Kompanii Piwowarskiej. – Akcja tego typu finalnie byłaby przeciwskuteczna – to, czego nie zrobiliśmy w czasie tej godziny, musielibyśmy nadrobić w następnej, co oznaczałoby podwójną stratę energii. Co innego, gdy pewne odbiory wyłączamy nieodwracalnie albo zmniejszamy zainstalowaną moc poprzez zamontowanie nowych, pobierających mniej energii urządzeń.

Oszczędzamy energię przez cały rok

Produkcja piwa pochłania dużo energii, nie tylko podczas samego warzenia, ale również w czasie schładzania gotowego produktu, transportu do klienta czy też wytwarzania opakowań. Dlatego wśród 10 priorytetów zrównoważonego rozwoju Kompanii Piwowarskiej ważne miejsce zajmują te dotyczące środowiska, m.in. zmniejszenie zużycia energii i emisji dwutlenku węgla.

Cała Grupa SABMiller, do której należy Kompania Piwowarska, zobowiązała się ograniczyć o 50% emisję CO2 na litr wyprodukowanego piwa do 2020 r. Jednak już teraz firma może się poszczycić sukcesami w realizacji tego priorytetu środowiskowego. W roku rozliczeniowym F12 (kwiecień 2011 – marzec 2012) udało się zmniejszyć zużycie energii elektrycznej (z 87 579 223,5 kWh do 80 687 663,09 kWh), energii cieplnej (z 943 655 506,1 MJ do 888 217 891 MJ) i emisji dwutlenku węgla (z 41 480 MG do 37 653,02 MG).

Rozsądnie gospodarujemy, by zapobiec niedoborom

Warzenie piwa wymaga także dużych nakładów wody – zarówno na etapie samej produkcji, jak i uprawy zbóż. Tymczasem szacuje się, że w ciągu dwóch dekad łączne zapotrzebowanie na wodę przewyższy jej podaż o 40%*. Niedostatek wody stanowi potencjalne zagrożenie nie tylko dla niektórych obszarów działalności Grupy SABMiller, będącej jednym z największych na świecie producentów piwa, ale także społeczności, wśród których prowadzi ona swą działalność. Dlatego koncern podchodzi do kwestii bezpieczeństwa wodnego z dużą powagą.

W duchu zainaugurowanego właśnie Międzynarodowego Roku Współpracy w Dziedzinie Wody pozostają działania SABMiller realizowane wspólnie z organizacjami o światowym zasięgu. Chcąc skutecznie radzić sobie z problemem niedoboru wody, Grupa podpisała CEO Water Mandate Organizacji Narodów Zjednoczonych. Dodatkowo w ramach partnerstwa Water Futures nawiązanego z WWF (Światowa Fundacja na rzecz Przyrody) i GIZ (niemiecka międzynarodowa agencja rozwoju) opracowuje nowoczesne koncepcje gospodarki wodnej. Koncern zobowiązał się do 2015 r. obniżyć zużycie wody w przeliczeniu na hektolitr piwa o 25%. Ten ambitny plan pozwoli rocznie zaoszczędzić 20 mld litrów wody, które wystarczyłyby do napełnienia 8 tysięcy basenów o wymiarach olimpijskich.

Mniej wody, więcej piwa

Jednym z priorytetów Kompanii Piwowarskiej i całej Grupy SABMiller jest zwiększenie produkcji piwa przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia wody. Polskie browary mogą być pod tym względem wzorem do naśladowania zarówno dla pozostałych zakładów koncernu, jak i innych przedstawicieli branży piwowarskiej. W roku rozliczeniowym F12 browary w Poznaniu i Białymstoku osiągnęły wyniki odpowiednio 3,09 i 3,17 hl wody/hl piwa. Zużycie wody w browarze w Tychach zmalało do 2,89 hl wody/hl piwa, podczas gdy w nowoczesnych browarach przeciętnie do wyprodukowania 1 hl piwa wykorzystuje się 4-6 hl wody. Wskaźnik uzyskany przez Tyskie Browary Książęce jest jednym z najniższych w grupie SABMiller i świadczy o bardzo dobrym systemie gospodarowania wodą.

– Inicjatywy takie jak „Godzina dla Ziemi” czy Światowy Dzień Wody są potrzebne, żeby uświadomić ludziom konieczność racjonalnego korzystania z zasobów naturalnych i skłonić ich do zmiany nawyków. Dlatego bardzo im kibicujemy – mówi Małgorzata Walędzińska-Półtorak, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w Kompanii Piwowarskiej. – Jednocześnie warto zauważyć, że w naszej firmie działania na rzecz środowiska to nie jednorazowa akcja, ale systematyczna praca, 365 dni w roku. Jej efekty są może niezbyt widowiskowe, ale na pewno istotne i w dłuższej perspektywie przyniosą znaczące korzyści i nam, i przyrodzie.

Więcej informacji na temat priorytetów środowiskowych Kompanii Piwowarskiej zawiera Raport Zrównoważonego Rozwoju 2012

* Źródło: Model Globalnych Zapasów i Zapotrzebowania na Wodę w roku 2030; produkcja rolna w oparciu o analizę podstawową IFPRI IMPACT-WATER.

Źródło: Materiały prasowe