Jakość potwierdzona certyfikatami

19 sierpnia 2010

Dotyczy firmy: Kompania Piwowarska,

Kompania Piwowarska otrzymała certyfikaty potwierdzające produkcję piwa zgodnie z najwyższymi standardami jakości i bezpieczeństwa. Oficjalne wręczenie certyfikatów odbyło się 11 sierpnia, w siedzibie firmy w Poznaniu.

Restrykcyjne standardy wewnętrzne dotyczące jakości i bezpieczeństwa produktów oraz ochrony środowiska i bezpieczeństwa pracy funkcjonują w Kompanii Piwowarskiej od lat. Firma posiada obecnie trzy systemy (ISO 9001, ISO 14001, ISO 2200) oparte na międzynarodowych standardach w ramach zintegrowanego systemu zarządzania ryzykiem (IRMS). IRMS ułatwia zarządzanie wszystkimi systemami oraz świadome realizowanie ich założeń przez wszystkich pracowników.  Wdrożenie wymagań norm ISO to złożony proces, a utrzymanie i doskonalenie wprowadzonych systemów jest ciągłym procesem i nie kończy się z chwilą otrzymania certyfikatu.

Opracowanie, wdrożenie i certyfikowanie Zintegrowanego Systemu Zarządzania Ryzykiem umożliwiającego przeciwdziałanie wszelkim zagrożeniom, które mogą dotknąć klientów, konsumentów produktów Kompanii, pracowników w trakcie pracy, środowisko i otoczenie firmy, jest przejawem jej odpowiedzialności społecznej.

W kwietniu br. zakończyły się audyty systemowe ISO 9001, ISO 14001 oraz ISO 22000 , w wyniku których firma otrzymała między innymi certyfikat zgodności zarządzania jakością zgodnie z normami ISO 9001:2009. System zarządzania jakością jest wdrożony i doskonalony w KP od wielu lat. W 2007 r został pozytywnie oceniony przez audytorów zewnętrznych, natomiast nie był certyfikowany.

Pozytywnie zakończył się również audyt kontrolny systemu ISO 14001, który odpowiada za zarządzanie środowiskiem, a jego celem jest realizacja strategii ciągłej poprawy efektów środowiskowych. Wdrożenie systemu zarządzania środowiskowego pozwala między innymi na dostosowanie prowadzonej działalności do zmieniających się wymagań prawnych, potrzeb klientów oraz globalnych wyzwań ekologicznych, takich jak zmiany klimatyczne, stojących przed biznesem.

W lipcu 2006 r. Kompania Piwowarska uzyskała pierwszy certyfikat potwierdzający wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy ISO 22000:2005. Firma przeszła pozytywnie audyt recertyfikacyjny czego potwierdzeniem jest certyfikat wydany na kolejne 3 lata. Wdrożenie i ciągłe doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, który łączy wymagania systemu HACCP i Dobrych Praktyk (produkcyjnych, higienicznych, dystrybucyjnych) pozwala na wytwarzanie i dostarczanie produktów preferowanych przez konsumentów, o wysokiej, stabilnej jakości i bezpieczeństwie zdrowotnym. Efektywna komunikacja z wszystkimi stronami łańcucha żywnościowego, zgodność z krajowymi i europejskimi wymaganiami prawnymi dotyczącymi jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, doskonalenie działań związanych z produkcją bezpiecznej żywności to główne elementy wdrożonego i doskonalonego w KP systemu wg ISO 22 000.

Dodatkowo KP rozpoczęła w bieżącym roku proces wdrażania ISO 18001, czyli systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Jego celem jest takie zarządzanie procesami, aby stale poprawiać bezpieczeństwo i higienę pracy nie tylko pracowników Kompanii Piwowarskiej, ale także innych interesariuszy przebywających na terenie wszystkich browarów oraz filii wchodzących w skład grupy. Wstępna certyfikacja zaplanowana jest w 2010 r.

Audyty systemowe przeprowadzone zostały przez firmę Buremu Veritas Certification Polska Sp. z o.o., uznawaną na całym świecie jednostkę certyfikującą, która zapewnia kompleksową obsługę i prowadzi certyfikację w dziedzinie jakości, bezpieczeństwa i higieny pracy, odpowiedzialności za środowisko naturalne oraz odpowiedzialności społecznej.