Carrefour Polska rozszerza ofertę owadów jadalnych w odpowiedzi na najnowsze trendy rynkowe

13 kwietnia 2023

Dotyczy firmy: Carrefour Polska,

Świerszcze na śniadanie, obiad, a może na kolację? Tegoroczne zezwolenie Komisji Europejskiej na wykorzystanie owadów do produkcji określonych kategorii żywności otwiera drogę do wprowadzania innowacyjnych produktów do oferty sklepów. Odpowiadając na ten trend, Carrefour Polska wprowadza kolejne produkty firm Foodbugs oraz Robaki Z Paki. Można je znaleźć już w 5 warszawskich sklepach.

Rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 2023/5 wywołało niemałe poruszenie na rynku spożywczym. Na podstawie tego dokumentu dopuszczono do sprzedaży w celu spożywczym dwa nowe gatunki owadów – pleśniakowca lśniącego i świerszcza domowego.

Można doszukiwać się wielu powodów takiej decyzji. Jedną z nich jest wątek ekologiczny – hodowla owadów ma zdecydowanie mniejszy negatywny wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt. To rozwiązanie mające na celu zapewnienie zrównoważonego wykorzystania zasobów do produkcji żywności. Niezwykle ważny jest przy tym fakt, że owady stanowią źródło wartości odżywczych. Jak wyjaśnia ekspert SGGW:

– „Owady mają wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem pełnowartościowego białka o korzystnym profilu aminokwasowym oraz tłuszczu, który charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z dotychczasowych badań wynika również, że owady zawierają bioaktywne peptydy o właściwościach potencjalnie prozdrowotnych. Peptydy te mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój tzw. zespołu metabolicznego – związanego z rozwojem cukrzycy typu 2 czy chorób układu krwionośnego u ludzi. Owady jadalne zawierają także składniki mineralne i witaminy oraz chitynę o właściwościach zbliżonych do błonnika pokarmowego” – mówi mgr inż. Radosław Bogusz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Owady jadalne dostępne są już w 5 sklepach Carrefour Polska w Warszawie. Produkty marki Foodbugs, w tym m.in. batony proteinowe o różnych smakach czy mąkę proteinową ze świerszczy, znajdziemy w Westfield Mokotów oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87. Natomiast oferta Robaki Z Paki dostępna jest w Westfield Arkadia, a także w sklepie Carrefour Market przy ul. Anny German 20 i w sklepie Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50. Spośród produktów tej marki klienci mogą spróbować chipsów z czosnkiem i wasabi, “Chrupiących robaczków” z chilli lub solą i wielu innych.

– Po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w naszych sklepach, obserwujemy bardzo pozytywne wyniki. Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour. Ważne jest dla nas również współpraca z młodymi firmami oraz start-upami, które dzięki współpracy z nami mogą zaprezentować swoją ofertę szerokiemu gronu konsumentów – komentuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor Działu Rozwoju Formatów i Konceptów Handlowych w Carrefour Polska.

Spożywanie owadów w Europie, w szczególności Środkowo-Wschodniej, nie jest standardowym elementem diety, choć na świecie jest wiele krajów, w których regularnie spożywa się motyle, chrząszcze czy inne owady. W naszej strefie klimatycznej owady raczej na długo pozostaną w sferze ciekawostek kulinarnych. Dzięki młodym innowacyjnym firmom, których oferta jest dostępna w sklepach Carrefour w Polsce, coraz więcej Polaków ma szansę przenieść się w kulinarną podróż do najdalszych zakątków świata i spróbować niecodziennych produktów.

Źródło: info. pras.