1 lutego – Dzień bez Oleju Palmowego

1 lutego 2017

Rosnące zapotrzebowanie na olej palmowy stanowi obecnie jedno z najpoważniejszych zagrożeń dla środowiska naturalnego. Pod nowe plantacje niszczone są cenne przyrodniczo obszary w południowo – wschodniej Azji, Afryce i Ameryce Środkowej. W tym roku Dzień bez oleju palmowego obchodzony jest po raz pierwszy w Polsce. Celem akcji jest zwiększenie świadomości w zakresie zagrożenia, jakie niesie za sobą jego produkcja dla lasów deszczowych, a także wpływu utwardzonego tłuszczu palmowego na nasze zdrowie. Pierwszym krokiem, do ograniczenia konsumpcji oleju palmowego jest czytanie etykiet i unikanie produktów, które olej zawierają lub poszukanie tych z certyfikatem.

Olej palmowy, ze względu na swój niski koszt jest najczęściej używanym olejem na świecie. Znajdziemy go w wielu produktach codziennego użytku, jest kluczowym surowcem dla rynku żywności, a także składnikiem kosmetyków takich jak mydło czy pasta do zębów.  Z powodu rosnącej populacji na Ziemi i coraz intensywniejszej konsumpcji, przewiduje się, że do 2020 roku, światowa produkcja oleju palmowego podwoi się, powodując jeszcze większą presję na środowisko. Niszczenie lasów tropikalnych pod plantacje oleju palmowego prowadzi do utraty bioróżnorodności i zagraża wielu gatunkom zwierząt, takich jak orangutan czy słoń sumatrzański. Wypalanie lasów deszczowych pod uprawy, poprzez wysoką emisję gazów cieplarnianych, przyczynia się znacząco do zmian klimatycznych oraz do pogarszania warunków życia społeczności lokalnych.

Aby zmniejszyć wpływ plantacji oleju palmowego na środowisko w 2004 r. WWF powołał inicjatywę wielostronną Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) w celu ustanowienia certyfikacji oleju palmowego.  Organizacja zachęca firmy do wybierania oleju palmowego z odpowiedzialnych źródeł oraz zaprasza do dołączenia do globalnego zrzeszenia firm – RSPO. Certyfikacja RSPO, to znaczy Okrągłego Stołu ds. Zrównoważonej Produkcji Oleju Palmowego.

Olej palmowy jest bardzo tanim olejem, dlatego jest tak powszechnie wykorzystywany. Jednak co raz więcej świadomych problemu firm, decyduje się na wybór olejów certyfikowanych”  – mówi Paula Jeżak z WWF Polska. „Ważna jest także rola konsumentów, którzy mogą ograniczyć swój wpływ na środowisko poprzez unikanie produktów zawierających olej palmowy, wybieranie produktów oznaczonych certyfikatem lub po prostu ograniczając konsumpcję – dodaje.

Pełna treść informacji dostępna jest na stronie WWF.PL