Kim jesteśmy
Współpraca
Programy
Konkursy
Baza wiedzy
Autorzy: Jenny Gustavsson, Christel Cederberg, Ulf Sonesson, Robert van Otterdijk, Alexandre Meybeck
Data i miejsce wydania: 2011
Raport Organizacji NZ ds. Wyżywenia i Rolnictwa (FAO) pt. „Global Food Losses and Food Waste” opisuje jak marnowana jest żywność na świecie.
Ok. jedna trzecia wyprodukowanej na świecie żywności marnuje się – jest to aż 1,3 miliarda ton żywności roczni. W krajach rozwijających się 40% strat zachodzi podczas transportu, składowania, przetwarzania i pakowania żywności, a w krajach rozwiniętych 40% strat zachodzi z powodu wyrzucania przez konsumentów i sprzedawców niechcianej, a często jadalnej żywności.
Źródło: FAO
Pobierz publikację „Global Food Losses and Food Waste”
Pliki do pobrania:
Global_Food_Losses_and_Food_Waste_FAO_2011