Zrównoważony Bar Przyszłości

Metryka praktyki

Firma: Wyborowa Pernod Ricard,
Branża: FMCG,
Obszar tematyczny: Środowisko
Kategoria: Edukacja ekologiczna
Dokument źródłowy: Raport 2021

Cele Zrównoważonego Rozwoju

Praktyka realizuje cele:
- Cel 12 - Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja
- Cel 13 - Działania w dziedzinie klimatu
- Cel 8 - Wzrost gospodarczy i godna praca

Poszukując innowacyjnego rozwiązania, zmniejszającego negatywny wpływ na środowisko, uczącego kontrahentów zarządzać lokalami gastronomicznymi w odpowiedzialny sposób, Pernod Ricard zaprojektowała aplikację „The Bar World of Tomorrow” – bezpłatny kurs na platformie EdApp (EducateAll Instytutu UNITAR).

Inicjatywa ma na celu promowanie zrównoważonych praktyk barmańskich i odpowiedzialnego prowadzenia biznesu gastronomicznego. Kurs uwzględnia istotne aspekty pracy baru: od użycia świeżych składników, przez odpowiedzialne serwowanie alkoholu, po świadome zarządzanie odpadami – wszystkie związane z Celami Zrównoważonego Rozwoju (SDGs).

Szkolenie bazuje się na czterech filarach (praca ze składnikami w sposób zrównoważony, odpowiedzialny serwis, zrównoważony bar, zarządzanie personelem) zgodnie z modelem 5R: Rethink, Reduce, Reuse, Recycle, Respect. Moduły szkoleniowe zostały zaprojektowane przez Grupę Pernod Ricard w partnerstwie z Trash Collective i Sustainable Restaurant Association.

Aplikację do stosowania dla lokali gastronomicznych / barów pobrano 115 razy, dodatkowo w ramach programu przeszkolono 91 lokali. Do 2030 r. Grupa Pernod Ricard planuje przeszkolić 10 000 barmanów (do 2021 na świecie firma osobiście przeszkolila 914 barmanów, a 668 wzięło udział w e-learningu) , w tym w Polsce 700 barmanów na temat funkcjonowania barów w przyszłości, aby byli w stanie gościć konsumentów w sposób bardziej zrównoważony, starając się minimalizować ilość odpadów i tworzyw sztucznych.

W postpandemicznych czasach ekologia przestała być chwilową modą, a stała się nieodłącznym elementem życia ludzi. Wyborowa Pernod Ricard pomaga właścicielom lokali i barmanom podejmować mądre wybory, jednocześnie obniżając koszty prowadzenia biznesu – to wszystko dzięki kursom The Bar World of Tomorrow.

Aplikacja ma na celu promowanie podejścia zero-waste w gastronomii, podpowiadać barmanom, właścicielom restauracji i wszystkim pasjonatom barmaństwa, na co zwrócić uwagę, organizując codzienną pracę. Efektem jest ograniczenie odpadów, oszczędzanie pieniędzy, i wychodzenie naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy coraz częściej identyfikują się ze zrównoważonymi rozwiązaniami.

Aplikacja jest dostępna na stronie: https://www.edapp.com/course/the-bar-world-of-tomorrow