Zielone Biuro

Metryka praktyki

Firma: Wyborowa Pernod Ricard,
Branża: FMCG,
Obszar tematyczny: Środowisko
Kategoria: Ekobiuro
Dokument źródłowy: Raport 2021

Cele Zrównoważonego Rozwoju

Praktyka realizuje cele:
- Cel 12 - Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja
- Cel 13 - Działania w dziedzinie klimatu
- Cel 3 - Dobre zdrowie i jakość życia

W warszawskim biurze Wyborowa Pernod Ricard wdrażany jest projekt „Green Office”, którego celem jest zapewnienie, by odpowiedzialne i zrównoważone podejście do biznesu firmy było realizowane również wewnętrznie, przez wszystkich pracowników.

Firma korzysta ze źródeł odnawialnej energii elektrycznej w biurze. Przykładem wprowadzonych rozwiązań jest zainstalowanie mechanizmu wyłączającego automatycznie światło, aby zminimalizować niepotrzebne wykorzystanie energii elektrycznej oraz instalację energooszczędnego oświetlenia, w tym żarówki LED. Ponadto większość procesów jest przenoszonych do systemu cyfrowego (np. system WorkFlow oraz SAP Concure dedykowany fakturowaniu, umowom, rozliczeniu wydatków), co pozwala na ograniczenie zużycia papieru. W tym zakresie wprowadzono również stosowanie drukarek sieciowych z predefiniowanymi ustawieniami dwustronnymi oraz śledzenie zużycia papieru (liczba zużytych paczek papieru).

Od 2021 r. energia elektryczna w 100% pochodzi ze źródeł odnawialnych. Plastikowe butelki na wodę zastąpiono dystrybutorami z wodą filtrowaną. Zamontowano perlatory w bateriach umywalek, zoptymalizowane wykorzystywanie zmywarek do naczyń, aby ograniczyć zużycie wody. W projekcie biura Wyborowa Pernod Ricard uwzględniono duże okna zewnętrzne, które pozwalają na 10-20% oszczędności energii elektrycznej. Od 2016 r. w biurach stosowana jest segregacja odpadów. We wszystkich lokalizacjach firmy używane są solidne kubki, szklanki i sztućce, które służą pracownikom przez wiele lat. Kupowane są tylko duże, hurtowe opakowania (cukier, mleko, kawa, herbata) zamiast jednostkowych. Praktyki „Green Office” idą w parze z jednym z filarów strategii Sustainable & Responsible – Wytwarzanie w Obiegu Zamkniętym. Odbywają się również cykliczne szkolenia dla pracowników z zakresu zrównoważonego rozwoju, które w tym roku były współprowadzone przez ekspertów Too Good To Go.

Wprowadzone zmiany mają swoje odzwierciedlenie w zmniejszeniu negatywnego wpływu na środowisko poprzez segregację odpadów, ograniczenie zużycia papieru, wyeliminowanie plastikowych butelek z wodą. Zwiększając świadomość pracowników na temat znaczenia codziennych proekologicznych wyborów, takich jak ograniczanie tworzyw sztucznych, segregowanie śmieci czy oszczędzanie wody, Wyborowa Pernod Ricard zachęca pracowników do dbania o środowisko również w zakresie własnego stylu życia. W efekcie, pracownicy, ich rodziny i znajomi są bardziej skłonni do podejmowania proekologicznych wyborów, co również przekłada się na ich lepsze samopoczucie w miejscu pracy i poza nim.

https://natemat.pl/336577,jak-pandemia-covid-19-wplynela-na-firme-wyborowa-pernod-ricard

https://www.forbes.pl/kariera/fabrice-audan-i-jego-kariera-w-pernod-ricard-prezes-wyborowa-pernod-ricard/vn95h09

https://fb.watch/a1tAVBrlGS/