Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole – Carrefour Polska

Metryka praktyki

Firma: Carrefour Polska,
Branża: Handel,
Obszar tematyczny: Zaangażowanie społeczne i rozwój społeczności lokalnej
Kategoria: Edukacja dzieci i młodzieży
Dokument źródłowy: Raport 2014

Carrefour Polska przy projekcie Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole współpracował z Fundacją Partnerstwo dla Środowiska.  Celem projektu była edukacja uczniów małopolskich szkół w obszarze zdrowego żywienia i świadomego korzystania z bogactwa produktów regionalnych. W projekcie udział wzięły 52 szkoły z Małopolski, prawie 10 500 uczniów i ponad 1100 nauczycieli. Placówki otrzymały wsparcie merytoryczne w postaci materiałów dydaktycznych, warsztatów i konsultacji. W wyniku konkursu tzw. małych grantów założono 26 przyszkolnych ogródków, w których rozpoczęto uprawę warzyw, ziół oraz owoców; powstały również „śniadaniarnie”, czyli miejsca, w których każdy może komfortowo spożyć posiłek w szkole, a także uczniowskie sklepiki ze zdrowym asortymentem. Ostatnim elementem programu były wizyty studyjne w małopolskich gospodarstwach. Projekt otrzymał grant Fundacji Carrefour w wysokości 50 tys. euro.