WINIARY Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu

Metryka praktyki

Firma: Nestlé Polska,
Branża: FMCG,
Obszar tematyczny: Zagadnienia konsumenckie
Kategoria: Edukacja konsumentów
Dokument źródłowy: Raport 2021

Cele Zrównoważonego Rozwoju

Praktyka realizuje cele:
- Cel 12 - Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja
- Cel 17 - Partnerstwo na rzecz celów
- Cel 3 - Dobre zdrowie i jakość życia

Nestlé Polska wraz z marką Winiary stworzyło program WINIARY Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu. To inicjatywa wspierająca konsumentów w planowaniu i przygotowywaniu posiłków, przechowywaniu żywności i dzieleniu się nią. W ramach programu przygotowano 250 przepisów, przeprowadzono działania edukacyjne, uruchomiono sześć jadłodzielni w różnych regionach kraju. Udostępniono także cyfrowe narzędzie do planowania posiłków „My Menu Plan”, pomagające określić potrzebną do zakupienia ilość składników. Program został zrealizowany we współpracy z partnerami społecznymi – m.in. Fundacją CHOPS, a także ambasadorami: Jagną Niedzielska, propagatorką idei zero waste, oraz Robertem Harną, doradcą kulinarnym.

Konsumenci z zaangażowaniem zagłębiali się w przygotowane dla nich materiały w witrynie programu – częstotliwość odwiedzin wzrosła trzykrotnie, jak również wydłużyły się wizyty na stronie www. Strategia jak najszerszego dotarcia do konsumentów przyniosła efekty: materiały wideo odnotowały blisko 160 milionów odsłon. W efekcie trzech na czterech klientów odwiedzających stronę Winiary.pl przyznało, że dzięki programowi ograniczyło marnowanie żywności.

Dzięki inicjatywie „WINIARY Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” udało się nie tylko podnieść świadomość nt. odpowiedzialności marki Winiary, ale przede wszystkim zainspirować konsumentów do wdrażania zmian w codziennych nawykach. Dodatkowo, program zachęcił do dzielenia się nadwyżkami żywności. Wraz z partnerem społecznym – Fundacją CHOPS – uruchomiono 6 jadłodzielni w całym kraju: 4 w woj. wielkopolskim (Kalisz, Konin, Ostrów Wlkp., Turek), 1 w dolnośląskim (Bielawa), 1 w zachodniopomorskim (Stargard). Winiary wsparły też inicjatywy Federacji Polskich Banków Żywności, m.in. Wielkanocną Zbiórkę Żywności oraz projekt Disco Zupa (przyrządzanie zupy z niewykorzystanej żywności). Natomiast dzięki kampanii „Często dobre dłużej” twórców aplikacji „Too Good To Go”, wspieranej przez Winiary, konsumenci zyskali wiedzę nt. poprawnego rozumienia dat ważności i przez to mogli ograniczyć marnowanie wciąż dobrych produktów.

https://www.winiary.pl/pomagamy-w-gotowaniu-i-niemarnowaniu/

Zrównoważone inspiracje kulinarne i przepisy: https://www.winiary.pl/przepis/nie-marnujemy/

Bezpłatne narzędzie My Menu Plan: https://www.winiary.pl/mymenuplan

Materiały wideo „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”