Szkolne Smaki – Szkoły dobrego żywienia – Bank Ochrony Środowiska

Metryka praktyki

Firma: Bank Ochrony Środowiska,
Branża: Finanse,
Obszar tematyczny: Zaangażowanie społeczne i rozwój społeczności lokalnej
Kategoria: Edukacja dorosłych
Dokument źródłowy: Raport 2013

Projekt Szkolne Smaki – Szkoły dobrego żywienia zorganizowany przez Bank Ochrony Środowiska, a realizowany wspólnie z Fundacją „Szkoła na widelcu”, obejmował cykl konferencji dla dyrektorów szkół oraz warsztaty kulinarne dla osób zajmujących się zbiorowym żywieniem w szkołach. Głównym jego celem było zaprezentowanie, jak powinien wyglądać system żywienia oraz jak go wprowadzić. Do celów pośrednich należało przeciwdziałanie nadwadze i otyłości wśród dzieci i młodzieży, zaszczepienie zdrowych nawyków żywieniowych, a dzięki temu poprawa stanu zdrowia młodego pokolenia. Wszyscy uczestnicy spotkań otrzymali płytę z programem komputerowym zawierającym zestaw zbilansowanych przepisów kulinarnych, przeliczającym te przepisy na porcje dla dowolnej liczby osób oraz generującym listę zakupową.