Kim jesteśmy
Współpraca
Programy
Konkursy
Baza wiedzy
Celem projektu Inteligencja Żywieniowa jest edukowanie pracowników z zakresu wiedzy żywieniowej, która w obszarze zawodowym wspomoże realizację strategii rozwoju firmy. W 2007 roku firma rozpoczęła projekt szkoleń żywieniowych „Inteligencja Żywieniowa” dla wszystkich pracowników Nestlé na świecie. Szkolenia te są częścią globalnej strategii Nestlé, której celem jest ewolucja firmy w kierunku zaufanego partnera i doradcy konsumentów w dziedzinie żywienia, zdrowia i dbałości o dobre samopoczucie. Szkolenia żywieniowe, trwające od 2007 do 2008 roku, objęły wszystkich pracowników firmy.Szkolenia zostały przygotowane w 3 modułach: podstawowym, zaawansowanym i specjalistycznym, w zależności od stopnia zaangażowania pracownika w proces tworzenia produktów i komunikacji z konsumentami. Warsztaty żywieniowe prowadzone były przez pracowników firmy – specjalistów ds żywienia, którzy zostali wcześniej przygotowani do pełnienia roli trenerów żywieniowych. Dzięki szkoleniom żywieniowym pracownicy mogą lepiej zrozumieć przemiany, jakie zachodzą w firmie – rozszerzenie strategii Nestlé o element propagujący prawidłowe odżywanie, zdrowie i dobre samopoczucie.
Efektywność szkoleń jest mierzona na dwa sposoby: 1) Monitorowanie stanu wiedzy żywieniowej uczestników przed rozpoczęciem szkolenia i po jego zakończeniu, gdzie mierzy się tzw iloraz wiedzy żywieniowej; osiągnięty średni wynik dla całej firmy to 82 punkty (najwyższy możliwy do uzyskania to 100, planowany to 75). 2) Po każdym szkoleniu przeprowadzana jest ankieta oceniająca trenerów szkoleniowych oraz poziom przydatności i sposób wykorzystania wiedzy. Wyniki wskazują, iż szkolenia są pozytywnie przyjmowane (średnia 4,8 w skali 1 – 5), a także że wiedza wykorzystywana jest do zmian osobistych nawyków żywieniowych pracowników.