Szef dla Młodych Talentów

Metryka praktyki

Firma: MAKRO Cash and Carry,
Branża: Handel,
Obszar tematyczny: Zaangażowanie społeczne i rozwój społeczności lokalnej
Kategoria: Edukacja dzieci i młodzieży
Dokument źródłowy: Raport 2018

Cele Zrównoważonego Rozwoju

Praktyka realizuje cele:
- Cel 4 - Dobra jakość edukacji

Szef dla Młodych Talentów to program MAKRO Polska prowadzony z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne (w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”).

W ramach programu organizowane są cykliczne „Miksery Kulinarne”. Na wydarzenia przyjeżdżają uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski. W 20 spotkaniach udział wzięło ponad 3500 uczniów.

Dla najlepszych uczestników „Mikserów Kulinarnych” organizowane są staże w czołowych restauracjach w całej Polsce. Dotychczas odbyło się 35 takich staży.

Organizowane są także konkursy kulinarne dla szkół gastronomicznych „Wyzwanie MAKRO Chefa” Zakwalifikowane szkoły otrzymują od organizatora konkursu paczkę z niezbędnymi produktami do przygotowania zadania konkursowego. W ciągu 3 edycji konkursu udział wzięło 60 szkół z całej Polski.

Firma wydała bezpłatną książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”, którą otrzymały wszystkie szkoły kształcące na kierunkach gastronomicznych. Celem książki jest rozpowszechnianie wiedzy o nowoczesnych technikach kulinarnych i produktach z całego świata.