System oceny pracowniczej – Prima Sara Lee Coffee and Tea Poland

Metryka praktyki

Firma: Prima Sara Lee Coffee and Tea Poland,
Branża: FMCG,
Obszar tematyczny: Praktyki z zakresu pracy
Kategoria: Szkolenia i rozwój
Dokument źródłowy: Raport 2012

Priorytetem Prima Sara Lee Coffee and Tea Poland jest rekrutacja wewnętrzna. W związku z tym zgodnie z obowiązującą polityką ogłoszenia rekrutacyjne, które się ukazują, są kierowane w pierwszej kolejności do pracowników spółki. Narzędziem, które pozwala na ich rzetelną weryfikację, jest system oceny pracowniczej. Wszyscy pracownicy biurowi oraz menedżerowie w pionie sprzedaży w terenie mają dostęp do wewnętrznego systemu, w którym planują zadania do wykonania przez cały rok. Poza planowaniem zadań system posiada funkcjonalność pozwalającą pracownikowi na określenie kierunku rozwoju i awansu (zarówno funkcjonalnego, jak i geograficznego). Ponadto każdy pracownik ma możliwość sporządzenia Indywidualnego Planu Rozwoju, w ramach którego określa wraz z menedżerem swoje mocne strony i pola do rozwoju oraz narzędzia, dzięki którym może podnosić swoje kompetencje i umiejętności w określonych obszarach. Informacje zawarte w systemie są wykorzystywane przez Dział Personalny do sporządzania rocznego planu szkoleń. Podobny system oceny odbywa się w Palarni Kawy w Sułaszewie i obejmuje pracowników produkcji – w ich przypadku ma on formę papierową.