STOP KONSERWANTOM – Zakład Produkcji Spożywczej Krzętle

Metryka praktyki

Firma: Zakład Produkcji Spożywczej Krzętle,
Branża: Przemysł spożywczy,
Obszar tematyczny:
Kategoria:
Dokument źródłowy: Raport 2008
Z przeprowadzonych badań dotyczących stosowania konserwantów przez producentów żywności wynika, że konserwanty, sztuczne barwniki i środki spulchniające obecne w produktach są wymieniane wśród przyczyn wielu chorób (m. in. otyłości i raka), a wiedza Polaków na ten temat jest znikoma. Konsumenci rzadko czytają etykiety umieszczane na produktach, które dla większości są niezrozumiałe. Celem akcji STOP KONSERWANTOM było propagowanie wiedzy na temat związków chemicznych używanych w przemyśle spożywczym i negatywnych skutków nadużywania chemii w diecie oraz poinformowanie o walorach żywności naturalnej.W ramach inicjatywy, trwającej od połowy września 2008 r., nawiązano współpracę ze specjalistami z dziedziny żywienia, którzy udzielili ponad stu bezpłatnych porad dietetycznych i lekarskich pacjentom przychodni i klinik oraz chętnym odwiedzającym stoisko ZPS „Krzętle” podczas targów zdrowej żywności Natura Food 2008. Ponadto stworzono portal internetowy www.stopkonserwantom.pl, będący platformą interakcji pomiędzy konsumentami a specjalistami z różnych dziedzin oraz źródłem informacji o tym, jak jeść smacznie i zdrowo. Na portalu można również poprzeć protest przeciwko stosowaniu konserwantów. W efekcie akcji portal odwiedziło 1200 internautów. Partnerami inicjatywy są m.in.: organizacja SlowFood, Polskie Towarzystwo Promocji Zdrowego Życia i Żywności oraz Polskie Stowarzyszenie Diabetyków.