Dla mediów
ENGLISH
O nas
Kim jesteśmy
Misja, wartości i standardy
Ludzie
Sprawozdania i raporty
Statut
Kontakt
Polityka prywatności i przetwarzanie danych osobowych
Co robimy
Współpraca
Współpraca z biznesem
Współpraca ze środowiskiem akademickim
Współpraca z organizacjami pozarządowymi
Współpraca z administracją
Współpraca międzynarodowa
Programy
Program Partnerstwa
Chapter Zero Poland
Karta Różnorodności
Karta Praw Dziecka w Biznesie
Centrum Wolontariatu Pracowniczego
Liga Odpowiedzialnego Biznesu
Prowadzenie badań
Szkolenia
Konkursy
O konkursach
Konkurs Raporty Zrównoważonego Rozwoju
Pióro odpowiedzialności
Nagroda „Ludzie, którzy zmieniają biznes”
Ogólnopolski konkurs wiedzy o ESG
Baza wiedzy o ESG
Baza wiedzy
Baza wiedzy o ESG
Wydarzenia
Encyklopedia ESG
Publikacje
Artykuły eksperckie
Podcast Odpowiedzialny
Dobre praktyki
Program partnerstwa
STOP KONSERWANTOM – Zakład Produkcji Spożywczej Krzętle
Metryka praktyki
Firma:
Zakład Produkcji Spożywczej Krzętle,
Branża:
Przemysł spożywczy,
Obszar tematyczny:
Kategoria:
Dokument źródłowy:
Raport 2008
Z przeprowadzonych badań dotyczących stosowania konserwantów przez producentów żywności wynika, że konserwanty, sztuczne barwniki i środki spulchniające obecne w produktach są wymieniane wśród przyczyn wielu chorób (m. in. otyłości i raka), a wiedza Polaków na ten temat jest znikoma. Konsumenci rzadko czytają etykiety umieszczane na produktach, które dla większości są niezrozumiałe. Celem akcji STOP KONSERWANTOM było propagowanie wiedzy na temat związków chemicznych używanych w przemyśle spożywczym i negatywnych skutków nadużywania chemii w diecie oraz poinformowanie o walorach żywności naturalnej.W ramach inicjatywy, trwającej od połowy września 2008 r., nawiązano współpracę ze specjalistami z dziedziny żywienia, którzy udzielili ponad stu bezpłatnych porad dietetycznych i lekarskich pacjentom przychodni i klinik oraz chętnym odwiedzającym stoisko ZPS „Krzętle” podczas targów zdrowej żywności Natura Food 2008. Ponadto stworzono portal internetowy www.stopkonserwantom.pl, będący platformą interakcji pomiędzy konsumentami a specjalistami z różnych dziedzin oraz źródłem informacji o tym, jak jeść smacznie i zdrowo. Na portalu można również poprzeć protest przeciwko stosowaniu konserwantów. W efekcie akcji portal odwiedziło 1200 internautów. Partnerami inicjatywy są m.in.: organizacja SlowFood, Polskie Towarzystwo Promocji Zdrowego Życia i Żywności oraz Polskie Stowarzyszenie Diabetyków.
Nadchodzące wydarzenia
GRU
12
WEBINAR: ESRS – wskaźniki społeczne. Równość czy zrównoważenie?
LUT
23
Koniec naboru do 2. edycji Nagrody Karty Różnorodności
Pozostałe wydarzenia
Polecane
Rusza nabór dobrych praktyk do Raportu "Odpowiedzialny biznes w Polsce. Dobre praktyki 2023"
Czy polscy pracodawcy dbają o różnorodne i włączające zespoły? Publikujemy szczegółowy raport z 3. edycji badania Diversity IN Check
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie dotyczące pozostałych czterech celów środowiskowych Taksonomii UE
Chapter Zero Poland z nową Radą Programową i Komitetem Sterującym