Promowanie trendów zrównoważonego rozwoju oraz odpowiedzialnej konsumpcji

Metryka praktyki

Firma: MAKRO Polska,
Branża: Handel,
Obszar tematyczny: Środowisko
Kategoria: Zrównoważone wydarzenia
Dokument źródłowy: Raport 2021

Cele Zrównoważonego Rozwoju

Praktyka realizuje cele:
- Cel 12 - Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja
- Cel 4 - Dobra jakość edukacji

MAKRO podczas Kongresu Szefów Kuchni zaprezentowało Stoisko wykonane z materiałów ekologicznych pochodzenia drzewnego. Główny materiał to sklejka nielakierowana, elementy kasetonow i wypełnień wykonane z ekologicznych płyt dispa, produkowanych w 100% z papieru. Dzięki temu całe stoisko nadaje się w 90% do recyklingu i jest zgodne ze strategią ekonomii cyrkularności.

Zastosowane oświetlenie led zapewniło oszczędnoś energii. Dekoracje stanowiły zioła marki własnej z ekologicznej produkcji. MAKRO zaprezentowało odpowiedzialne inspirujące podejście do eventów, które generują bardzo dużo odpadów. Dodatkowo w roku 2021 zrezygnowano z wydawania książek dla klientów, a zastąpiono je e-bookami. Książka Vege dish zachęca do zmiany nawyków żywieniowych . Pokazuje jak proste i efektowne są dania wegańskie i powinny pojawić się w menu każdej restauracji.

Miarą efektywności było:

  • ponowne wykorzystanie stoiska podczas konferencji,
  • ilość oszczędzonego papieru z powodu braku druku książek dla klientów i rozdawania ich w akcji promocyjnej,
  • ilość odsłon książki Vegan

Korzyści to:

  • oszczędność materiałów,
  • oszczędność energii
  • uniknięcie odpadów regularnie generowanych na rzecz organizacji eventów
  • zachęcenie do włączenia idei ekonomii cyrkularności organizatorów eventów
  • rezygnacja z jednorazowego użycia produktów