Projekt „Przepis na mistrza”

Metryka praktyki

Firma: Carrefour Polska,
Branża: Handel,
Obszar tematyczny: Praktyki z zakresu pracy
Kategoria: Edukacja dzieci i młodzieżySzkolenia i rozwój
Dokument źródłowy: Raport 2015

Carrefour Polska w obliczu trudności, jakie firma miała z pozyskaniem pracowników o odpowiednich kompetencjach zawodowych, rozpoczął realizację projektu „Przepis na mistrza”. To program obejmujący szkolenia i kursy umożliwiające pracownikom zdanie egzaminu i uzyskanie certyfikatu czeladniczego w zawodzie wędliniarza, piekarza i cukiernika. Został on skierowany w pierwszej kolejności do obecnych pracowników, mających długoletni staż i będących ekspertami w swojej dziedzinie, jednak nieposiadających odpowiednich certyfikacji. Zajęcia merytoryczne oraz praktyczne, prowadzone przez doświadczonych pracowników z firmy oraz ekspertów zewnętrznych z cechów rzemieślniczych, odbywają się w centrum szkoleniowo-konferencyjnym Smak Kariery uruchomionym przez Carrefour w ubiegłym roku. Zarówno kursy, jak i egzaminy są opłacane przez pracodawcę. W 2015 r. program ukończyło 19 osób, w 2016 r. firma chce zaprosić do niego kolejnych 40 pracowników.