Program szkoleniowy „Droga do Zdrowa”

Metryka praktyki

Firma: Grupa Żywiec,
Branża: FMCG,
Obszar tematyczny: Praktyki z zakresu pracy
Kategoria: Zdrowie pracowników
Dokument źródłowy: Raport 2021

Cele Zrównoważonego Rozwoju

Praktyka realizuje cele:
- Cel 3 - Dobre zdrowie i jakość życia

W związku z wybuchem pandemii Grupa Żywiec zaangażowała się we wsparcie pracowników w tym trudnym okresie. Wraz z początkiem 2021 r. firma uruchomiła sześciomiesięczny program szkoleniowy „Droga do Zdrowa”, który polegał na webinarach, treningach oraz dodatkowych materiałach edukujących pracowników z obszaru wellbeingu. Wśród poruszanych tematów znalazły się: spokojne myśli, sztuka koncentracji, dzień kobiet i mężczyzn, dziecko vs lockdown, zdrowy sen oraz plecy bez bólu. Szkolenia zorganizowano przy współpracy z partnerem zewnętrznym, firmą For Good Health. Łącznie w webinarach szkoleniowych uczestniczyło 471 pracowników firmy, a średnia ocena spotkań wyniosła 4,77 w skali 1-5. Dzięki programowi pracownicy otrzymali potrzebne wsparcie w poradzeniu sobie z trudnościami wynikającymi z pandemii koronawirusa oraz zmianami, jakie wywołała ona w ich codziennym życiu prywatnym oraz zawodowym. Program spotkał się z bardzo dobrym przyjęciem ze strony kadry firmy i stanowi dowód na to, że tego rodzaju inicjatywy powinny być kontynuowane w przyszłości.