Polskie Skarby Kulinarne

Metryka praktyki

Firma: MAKRO Polska,
Branża: Handel,
Obszar tematyczny: Uczciwe praktyki operacyjne
Kategoria: Edukacja rynku
Dokument źródłowy: Raport 2022

Cele Zrównoważonego Rozwoju

Praktyka realizuje cele:
- Cel 17 - Partnerstwo na rzecz celów
- Cel 3 - Dobre zdrowie i jakość życia
- Cel 4 - Dobra jakość edukacji

Polskie Skarby Kulinarne to program firmy MAKRO Polska, który popularyzuje wiedzę na temat polskiej kuchni. Zaangażowani w program szefowie kuchni i firmy biorą udział w warsztatach kulinarnych oraz wydarzeniach branżowych, takich jak na przykład Tydzień Kuchni Polskiej. MAKRO Polska wspiera również branżę HoReCa, pomagając w odkrywaniu kuchni staropolskiej i przekazując takie narzędzia jak rekonstrukcja historyczna. W ten sposób jej przedstawiciele branży mogą budować swoją unikalną identyfikację kulinarną. MAKRO Polska dąży do tego, by tradycyjne polskie przepisy były obecne nie tylko na łamach starych książek kucharskich, ale również w polskich domach. Udział w Polskich Skarbach Kulinarnych daje możliwość promowania lokalnej, tradycyjnej kuchni wg idei slow food.