Odzyskiwanie wody w zakładzie produkcyjnym w Grodzisku Mazowiecki – PepsiCo

Metryka praktyki

Firma: PepsiCo,
Branża: Przemysł spożywczy,
Obszar tematyczny: Środowisko
Kategoria: Ekoefektywność
Dokument źródłowy: Raport 2012

Woda jest w centrum uwagi firmy PepsiCo, która prowadzi odzyskiwanie wody w zakładzie produkcyjnym w Grodzisku Mazowieckim. Aby osiągnąć cel, którym jest redukcja zużycia wody, firma podjęła następujące działania:

  1. zastosowanie najnowszej technologii, m.in.: instalacja liczników zużycia wody na każdym etapie obróbki ziemniaków; instalacja odzysku wody i skrobi z etapu płukania plastrów ziemniaczanych oraz obieranie ziemniaków w zamkniętym obiegu wody; likwidacja blanszowania, tj. wstępnego podgrzewania plastrów ziemniaczanych za sprawą wspólnej pracy nad jakością ziemniaków z rolnikami-dostawcami (program agrarny); odzysk ciepłej wody z chłodzenia oleju i wykorzystanie do mycia linii; wprowadzenie technologii Dip Wash, która zmniejsza zjawisko wypłukiwania skrobi po przekrojeniu ziemniaka w plastry, dzięki czemu poprawiona jest produktywność ziemniaka i zmniejszone zużycie wody w procesie płukania plastrów,
  2. budowanie nawyku traktowania tego obszaru jako potencjału do ciągłych usprawnień – wprowadzenie Lean Management na linii produkcyjnej. W celu edukacji pracowników i szukania usprawnień powołano tzw. grupę wodną. Na jej czele stoi kierownik produkcji, a w jej skład wchodzą operatorzy linii i technicy utrzymania ruchu oraz operatorzy  oczyszczalni. Grupa regularnie spotyka się, zgłasza pomysły na poprawę gospodarki wodnej i je realizuje. W codziennej praktyce buduje to uważność na przestrzeganie standardów w czasie pracy linii produkcyjnej i monitoruje ilość wody zużywanej do mycia maszyn,
  3. innowacyjne inicjatywy oszczędzania wody i powtórnego jej wykorzystania we wstępnym procesie obróbki. Są to np.: podgrzewanie wody produkcyjnej biogazem uzyskiwanym w procesie przetwarzania odpadów ziemniaczanych czy produkcja wody na swoje potrzeby (np. woda odparowywana z ziemniaków na etapie smażenia chipsów). Długoterminowym celem PepsiCo jest uczynienie z zakładu w Grodzisku fabryki, która nie zużywa wody (Net Zero Water Plant).