Kultura bezpieczeństwa żywności

Metryka praktyki

Firma: MAKRO Polska,
Branża: Handel,
Obszar tematyczny: Uczciwe praktyki operacyjne
Kategoria: Certyfikacja, optymalizacja, zarządzanie
Dokument źródłowy: Raport 2022

Cele Zrównoważonego Rozwoju

Praktyka realizuje cele:
- Cel 12 - Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja
- Cel 4 - Dobra jakość edukacji

MAKRO Polska rozwija kulturę bezpieczeństwa żywności, a w działania te zaangażowani są wszyscy pracownicy, począwszy od prezesa. Firma od 2011 r. ma wdrożony system bezpieczeństwa żywności ISO 22000, a w 2022 r. uzyskała certyfikat za spełnianie nowej wersji normy. Dzięki regularnie prowadzonym szkoleniom pracowników z zasad higieny, jakości i bezpieczeństwa produkty MAKRO są bezpieczne i najwyższej jakości, co minimalizuje marnotrawstwo żywności na kolejnych etapach dystrybucji. Spadek marnotrawstwa żywności i poprawa uczestników łańcucha dostaw to strategiczny cel firmy. MAKRO zostało laurem Plebiscytu Supermeni Jakości 2022, organizowanego przez TÜV NORD Polska. Firma zajęła drugie miejsce w kategorii Bezpieczeństwo (duża firma).