Konkurs kulinarny „Sportowa wiosna”

Metryka praktyki

Firma: Centrum Sportowo-Konferencyjne Gniewino,
Branża: Hotelarstwo,
Obszar tematyczny: Zaangażowanie społeczne i rozwój społeczności lokalnej
Kategoria: Edukacja dzieci i młodzieży
Dokument źródłowy: Raport 2018

Cele Zrównoważonego Rozwoju

Praktyka realizuje cele:
- Cel 4 - Dobra jakość edukacji

Hotel Mistral Sport to główny obiekt Centrum Sportowo-Konferencyjnego w Gniewinie. Kluczową grupą docelową, która korzysta z infrastruktury sportowej hotelu są narodowe związki sportowe, kluby i drużyny, w tym dzieci i młodzież z Polski i zagranicy. Żywienie dla sportowców wymaga szczególnej znajomości zasad żywieniowych i dietetyki co powoduje potrzebę praktycznego kształcenia i przyciągnięcia do hotelu wysoko wyszkolonej kadry.

Hotel zorganizował konkurs kulinarny „Sportowa wiosna” skierowany do uczniów szkół gastronomicznych, który miał na celu podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, zapoznawanie się ze zdrowym odżywianiem oraz zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej.

Uczniów do konkursu zgłaszał nauczyciel zawodu, każda szkoła biorąca udział w konkursie mogła zgłosić dwie drużyny dwuosobowe. W finale wzięło udział 12 drużyn, tematem przewodnim były potrawy nawiązujące do sportu, które oceniało profesjonalne jury składające się z szefów kuchni restauracji i hoteli, przedstawicieli sponsorów oraz dietetyka. Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody finansowe oraz możliwość staży w renomowanych obiektach hotelarsko-gastronomicznych.