Jedz, dziel się, szanuj

Metryka praktyki

Firma: Zakład Utylizacyjny w Gdańsku,
Branża: Recykling,
Obszar tematyczny: Środowisko
Kategoria: Zero waste
Dokument źródłowy: Raport 2021

Cele Zrównoważonego Rozwoju

Praktyka realizuje cele:
- Cel 12 - Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja
- Cel 13 - Działania w dziedzinie klimatu

“Jedz, dziel się, szanuj” to kampania edukacyjna Zakładu Utylizacyjnego w Gdańsku oraz Banku Żywności w Trójmieście. Celem kampanii było uwrażliwienie odbiorców na marnowanie jedzenia, głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz zwrócenie uwagi na odpowiedzialną konsumpcję.

Kampania to filmiki edukacyjne, dostępne na profilu Zakładu Utylizacyjnego na Facebooku, które wyjaśniają dlaczego nie warto wyrzucać żywności; jak rozsądnie zaplanować świąteczne zakupy; jak przechowywać to, co kupiliśmy, jakie są sposoby przedłużające termin ważności potraw, co zrobić z resztkami po daniach świątecznych, jak działa bank żywności oraz co dzieje się z żywnością, która trafia do utylizacji. Przygotowany został poradnik “Niemarnik” (w formie PDF), który podpowiada, jak mądrze planować zakupy, przechowywać żywność. W poradniku znajduje się również przykładowy jadłospis na cały tydzień.

Efekty kampanii mierzone były liczbą wyświetleń filmów. Liczba zrealizowanych filmików – 5 Wyświetlenia (łącznie) – 21,7 tys. „Niemarnik” można też pobierać ze strony www.

Adresaci działań dowiedzieli się jak skutecznie zapobiegać marnowaniu żywności, a tym samym oszczędzać surowce zużywane na każdym etapie produkcji żywności. W postaci “Niemarnika” otrzymali również przykładowy jadłospis na cały tydzień pozwalający na racjonalne planowanie posiłków.

https://tiny.pl/91fzc

https://zut.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Niemarnik-v4.pdf

https://zut.com.pl/jedz-dziel-sie-szanuj/