Instytut Chemii Nadużywanej – FRoSTA

Metryka praktyki

Firma: FRoSTA,
Branża: Przemysł spożywczy,
Obszar tematyczny: Zagadnienia konsumenckie
Kategoria: Odpowiedzialna konsumpcja
Dokument źródłowy: Raport 2016

Cele Zrównoważonego Rozwoju

Praktyka realizuje cele:
- Cel 2 - Zero głodu

Popularyzacja świadomych nawyków żywieniowych oraz czytania etykiet – to cel, jaki postawiła przed sobą FRoSTA Sp. z o.o. organizując Instytut Chemii Nadużywanej. Instytut Chemii Nadużywanej to projekt informacyjno-edukacyjny poświęcony dodatkom do żywności. Jego celem jest popularyzacja świadomych nawyków żywieniowych i czytania etykiet. Mobilna wystawa została oparta na koncepcji Zobacz, Dotknij, Powąchaj. Ekspozycja wyglądem przypomina wnętrze sklepu spożywczego z podziałem na strefy poświęcone rodzajom dodatków do żywności: barwnikom, aromatom, wzmacniaczom smaku i konserwantom. Składa się z: tabletów multimedialnych z wgranymi animacjami, filmami, ciekawostkami etc., półki z eksponatami i materiałami do demonstracji. Zwiedzający mogą zobaczyć m.in., co się stanie po dodaniu barwnika do jogurtu, powąchać 12 najpopularniejszych aromatów oraz sprawdzić, jak naprawdę smakuje glutaminian sodu. Największą atrakcją jest jednak aplikacja pozwalająca na wirtualne zakupy. Po wybraniu produktów z półki, konsument zamiast tradycyjnego paragonu otrzymuje rachunek z podsumowaniem wszystkich dodatków typu „E”, jakie znajdują się w jego wirtualnym koszyku. Stoisko edukacyjne odwiedziło ponad 1500 osób.