Artykuły eksperckie

13 sierpnia 2021

Przestrzenie katastrofy klimatycznej: jadalne miasto

Kacper Kępiński

Najbardziej podatny na niekontrolowane sytuacje pogodowe, przedłużające się okresy suszy czy powodzi – jest dostęp do zasobów spoza miasta. Przestrzenie zielone takie jak parki i skwery powinny więc działać nie tylko w zakresie ich funkcji rekreacyjnej, ale także jako tereny produkcji żywności. Zieleń można traktować funkcjonalnie, a miejskie trawniki i parki zamienić w swego rodzaju plantacje. Miasta mogą być nie tylko konsumentami, ale i producentami żywności, szczególnie jeśli pod uwagę weźmiemy wszystkich ich mieszkańców, a nie tylko ludzi.

17 maja 2015

Sen o idealnym mieście

Paulina Wilk

W Azji i Afryce powstają urbanistyczne laboratoria przyszłości, sterowane przez inteligentne systemy. Technologicznym wizjom zagrażamy jedynie my – niedoskonali ludzie.

Typ artykułu

Obszar tematyczny