Artykuły eksperckie

17 września 2021

Covidowy ślad węglowy

Cezary Kowanda

Szczelnie pakowana w plastik żywność, jednorazowe sztućce, maseczki ochronne i gumowe rękawiczki, własny samochód zamiast komunikacji miejskiej. Koronawirus wymusił zmianę nawyków konsumentów. Niestety, głównie na gorsze.

13 września 2021

Oceny ESG wymagają ujednolicenia

Magdalena Krukowska

Czynniki środowiskowe, społeczne czy zarządcze są coraz ważniejsze przy szacowaniu ryzyka inwestycyjnego i kredytowego. Ale brakuje jednolitych standardów ich oceny oraz nadzoru nad nimi, przez co ciężko porównywać inwestycje. Powoli system ocen i ratingów ESG zaczyna się regulować.

27 sierpnia 2021

Kuchenni rewolucjoniści

Adam Grzeszak

Młodzi przedsiębiorcy wkroczyli do kuchni. Wierzą, że przez żołądek wiedzie droga do naprawy świata

13 sierpnia 2021

Przestrzenie katastrofy klimatycznej: jadalne miasto

Kacper Kępiński

Najbardziej podatny na niekontrolowane sytuacje pogodowe, przedłużające się okresy suszy czy powodzi – jest dostęp do zasobów spoza miasta. Przestrzenie zielone takie jak parki i skwery powinny więc działać nie tylko w zakresie ich funkcji rekreacyjnej, ale także jako tereny produkcji żywności. Zieleń można traktować funkcjonalnie, a miejskie trawniki i parki zamienić w swego rodzaju plantacje. Miasta mogą być nie tylko konsumentami, ale i producentami żywności, szczególnie jeśli pod uwagę weźmiemy wszystkich ich mieszkańców, a nie tylko ludzi.

16 lipca 2021

Marzenia i sens w zarządzaniu

Krzysztof Obłój

Firmy też bywają buntownikami, gdy nie godzą się na zastane normy. Odmieńcy, nim zdobędą legitymację, muszą się jednak liczyć z tym, że czeka ich trud przekonania innych uczestników rynku do swojej narracji.

Typ artykułu

Obszar tematyczny