Artykuły eksperckie

13 sierpnia 2021

„Zieleń zaczyna być kolorem biznesu”

dr Agnieszka Siarkiewicz

Tylko 15 proc. respondentów potrafiłoby poprawnie posegregować przykładowe artykuły podczas wyrzucania, jak wynika z badania ARC Rynek i Opinia oraz Forum Odpowiedzialnego Biznesu z końca 2019 r.

13 sierpnia 2021

Przestrzenie katastrofy klimatycznej: jadalne miasto

Kacper Kępiński

Najbardziej podatny na niekontrolowane sytuacje pogodowe, przedłużające się okresy suszy czy powodzi – jest dostęp do zasobów spoza miasta. Przestrzenie zielone takie jak parki i skwery powinny więc działać nie tylko w zakresie ich funkcji rekreacyjnej, ale także jako tereny produkcji żywności. Zieleń można traktować funkcjonalnie, a miejskie trawniki i parki zamienić w swego rodzaju plantacje. Miasta mogą być nie tylko konsumentami, ale i producentami żywności, szczególnie jeśli pod uwagę weźmiemy wszystkich ich mieszkańców, a nie tylko ludzi.

16 lipca 2021

Po drodze z ekologią

W 2016 roku WHO opublikowało raport o najbardziej zanieczyszczonych miastach Unii Europejskiej. Na niechlubnym pierwszym miejscu znalazło się miasto Żywiec. Szczególnie było to widoczne w okresie jesienno-zimowym, wówczas poziom zanieczyszczeń powietrza gwałtownie wzrastał. Wszystko przez rosnące potrzeby grzewcze, kotły starego typu, tak zwane „kopciuchy” oraz bezlitośnie wysokie koszty ogrzewania.

16 lipca 2021

Marzenia i sens w zarządzaniu

Krzysztof Obłój

Firmy też bywają buntownikami, gdy nie godzą się na zastane normy. Odmieńcy, nim zdobędą legitymację, muszą się jednak liczyć z tym, że czeka ich trud przekonania innych uczestników rynku do swojej narracji.

16 lipca 2021

Mamy w firmie mobbing – i co dalej?

Świadomość, czym jest podmiotowe traktowanie i szacunek, a czym dehumanizacja i agresja w pracy, wzrasta zarówno wśród osób pracujących, jak i pracodawców. Wiedza o mobbingu staje się powszechna, stąd coraz częściej sytuacje przemocy są oficjalnie zgłaszane właściwym organom.

30 czerwca 2021

Silversi – piękna nazwa czy ukryty stygmat?

Wiele osób mających do czynienia z pracownikami 50+ zetknęło się z różnymi stereotypami i przekonaniami na temat tego wieku i skonfrontowało je z własnymi myślami – pozytywnymi i negatywnymi.

29 czerwca 2021

Zielona i cyfrowa transformacja

Andrea Bittnerova

Pandemia COVID-19 uświadomiła przedsiębiorcom pilną konieczność zrewidowania strategii ukierunkowanych na pracowników.

25 czerwca 2021

Świetna firma na trudne czasy

Aby móc elastycznie działać, organizacja musi mieć na pokładzie ludzi z wysokim morale, obdarzających zaufaniem swoją firmę i gotowych do stawiania czoła nowym sytuacjom.

21 czerwca 2021

Szczepienia to nasza wspólna odpowiedzialność

Miłosz Marchlewicz

Społeczeństwo oczekuje, że aktywność marek nie będzie chwilowym trendem, a na stałe zagości w codziennej praktyce biznesowej

11 czerwca 2021

Kultura refleksyjna, nie tylko rozrywkowa

Sylwia Chutnik

Miniony rok wyjątkowo boleśnie pokazał, czym tak naprawdę jest kultura w Polsce: wypełniaczem czasu. Oczywiście, w sytuacji kryzysowej najważniejsze są osoby pracującej w sektorach „pierwszej linii frontu”: w ochronie zdrowia, obsłudze logistycznej czy zaopatrzeniu. Nie o hierarchię jednak chodzi, ale o skończenie z deprecjonowaniem pracy osób działających twórczo i artystycznie

Typ artykułu

Obszar tematyczny