Tesco wspiera prawidłową edukację żywnościową wśród najmłodszych

17 stycznia 2020

Dotyczy firmy: Tesco Polska,

Trwa 4. edycja programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy” realizowanego przez Tesco Polska. Tegoroczna odsłona wyróżnia się odświeżoną formułą programu oraz dodatkowym ogólnopolskim konkursem „Ratuję, nie marnuję”, którego wyniki zostały ogłoszone 15 stycznia 2020 roku. Spośród wszystkich zgłoszeń nagrodzono 3 szkoły podstawowe: SP w Małkocinie, SP nr 2 w Błoniu oraz SP nr 25 w Bielsku-Białej.

Konkurs „Ratuję, nie marnuję” to uhonorowanie corocznych obchodów Światowego Dnia Żywności, które przypadają na 16 października. W ramach programu, Kluby Niemarnowania mogły zgłosić się do konkursu i zorganizować w dniach od 16 października do 15 listopada obchody Światowego Dnia Żywności. Zadanie konkursowe polegało na stworzeniu relacji z tego dnia.

Nagroda dla  nieszablonowych pomysłów

Poziom przesłanych prac konkursowych był bardzo wysoki. Spośród ponad 40 zgłoszeń, wybraliśmy trzy najciekawsze relacje, czyli Świetlicowe Pasibrzuszki z Małkocina, Klasowy Klub Żywności z Błoni oraz Niemarnowalni.pl z Bielska-Białej. Bardzo nas cieszy, że w tak wielu szkołach w Polsce obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, a nauczyciele wraz z uczniami kreatywnie podchodzą do tego tematu. To ważne, aby już od najmłodszych lat pozytywnie kształtować nawyki żywieniowe dzieci mówi Katarzyna Bąk, Community Manager Tesco w Polsce.

Świetlicowe Pasibrzuszki ze Szkoły Podstawowej w Małkocinie zorganizowały szkolny bank wymiany kanapek, warsztaty kulinarne „Od ziarenka do stołu”, zainicjowali konkurs plastyczny „Jestem świadomy, więc nie marnuję” oraz wspólnie ze szkolnym Klubem Wolontariat, Pasibrzuszki zaangażowały się w akcję wspierającą młodą Kenijkę Catherine Mwende,. Klasowy Klub Żywności ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Błoniu przygotował program artystyczny, gdzie dzieci z dużym zaangażowaniem wcieliły się w role warzyw i owoców: były tańce, wiersze i piosenki, a uczniowie starszych klas przygotowali zagadki dla uczestników. Co więcej, dekoracja z przedstawienia, czyli owoce i warzywa, zostały później wykorzystane do przygotowania drugiego śniadania. Niemarnowalni.pl ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Bielsku-Białej postanowili uczcić Światowy Dzień Żywności baśniowo i stworzyli piękną balladę o niemarnowaniu, w którą wpletli autorską historię o królewnie Marnotce. Wszystkie trzy wyróżnione w konkursie Kluby, otrzymają bony pieniężne oraz warsztaty edukacyjne z Edukatorami z Banków Żywności.

 Aktywizacja dzieci poprzez zabawę i naukę

Program „Od uprawy do potrawy” skierowany jest do wszystkich szkół podstawowych oraz placówek Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w całej Polsce, które zakładając Klub Niemarnowania, czyli grupę od 3 do 30 uczniów, promują idee niemarnowania żywności i tłumaczenie, z czym związany jest problem wyrzucania jedzenia. Dodatkowo program gwarantuje zarejestrowanym poprzez stronę internetową nauczycielom nieodpłatne materiały edukacyjne, na bazie których mogą poprowadzić swoje zajęcia. Seria kreatywnych 19 scenariuszy lekcji pozwala przeprowadzić ciekawe zajęcia o niemarnowaniu żywności. Dodatkowo dzieci uczą się wykorzystywać zdobytą wiedzę w praktyce, np. tworząc bank wymiany kanapek w szkole, czy też szyjąc woreczki na warzywa i owoce. Dla Klubowiczów została również stworzona planszowa gra edukacyjna „Zakupowe mistrzostwa”, która w atrakcyjny sposób ułatwia zakorzenienie dobrych nawyków zakupowych wśród najmłodszych.

Więcej informacji o programie znajduje się na stronie internetowej.

Tesco Polska w #OdPOWIEDZialnie o niemarnowaniu żywności

W ramach jednego z odcinków cyklu #OdPOWIEDZialnie eksperckiej wypowiedzi na temat odpowiedzialnej konsumpcji produktów żywnościowych udzieliła Daria Kulińska, dyrektorka komunikacji Tesco Polska. W filmie poruszono m.in. następujące tematy:

  • do jakich organizacji warto przekazywać żywność
  • jak skutecznie edukować różne grupy społeczne na temat odpowiedzialnej konsumpcji produktów żywnościowych
  • jakie narzędzia do zmniejszenia skali marnowania żywności warto wykorzystywać na co dzień

Zobacz wideo >>

źródło: inf. pras., inf. własna