Sieć sklepów Tchibo ponownie certyfikowana wg międzynarodowej normy ISO 22000: 2005

29 sierpnia 2013

Dotyczy firmy: Tchibo,

W sieci sklepów Tchibo w Polsce odbył się kolejny audyt certyfikujący, na podstawie którego Tchibo uzyskało certyfikat zgodności systemu z wymaganiami normy ISO 22000: 2005. Jest to kolejne potwierdzenie, że w sieci sklepów Tchibo w Polsce jest wdrożony i skuteczny system zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakresie oferowanych produktów żywnościowych.

Sklepy Tchibo, jako jedna z nielicznych sieci z ofertą barów kawowych w Polsce, posiadają wdrożony i certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności. System objęty jest certyfikacją już od 2004 roku. Początkowo, jako system HACCP opracowany wg. Codex Alimentarius, a od 2010 roku jako system zgodny z wymaganiami normy ISO 22000: 2005 – międzynarodowego standardu zarządzania bezpieczeństwem żywności.

W czerwcu br. w sklepach Tchibo przeprowadzono audyt recertyfikujący, na podstawie którego sklepy ponownie uzyskały certyfikat zgodności systemu z wymaganiami normy ISO 2200: 2005, w zakresie przygotowywania i sprzedaży gotowych do spożycia napojów kawowych, innych napojów, soków owocowych, deserów, lodów, ciast, kawy i herbaty.

Unikalna koncepcja sklepów Tchibo, bazująca na połączeniu kawiarni oraz sklepu z kawą i wyjątkowymi artykułami użytkowymi oferuje klientom niepowtarzalną atmosferę zakupów i pewność, że produkty Tchibo spełniają najwyższe standardy. Wszystkie produkty charakteryzują się wysoką  jakością i przystępną ceną. W sklepach Tchibo klienci znajdą produkty z certyfikatami i pieczęciami takimi jak FAIRTRADE, Rainforest Alliance Certified™, UTZ Certified, OE czy FSC®.

W ofercie baru kawowego sklepów Tchibo dostępne są wysokiej jakości kawy, w tym kawy Tchibo Privat Kaffee, które posiadają pieczęć Rainforest Alliance Certified™, natomiast wszystkie kawy i gorące napoje kawowe przygotowywane są na bazie kawy Tchibo Espresso Haus Röstung ze znakiem FAIRTRADE. Klienci mogą skorzystać również z oferty przekąsek, takich jak np. ciasta, ciasteczka i ciastka wypiekane na miejscu w sklepie.

Jak wyjaśnia Agnieszka Rutkowska, Kierownik ds. Zapewnienia Jakości i Współpracy z Klientami, Tchibo Warszawa – Rozbudowany zakres oferty baru kawowego i troska o zapewnienie bezpieczeństwa żywności były powodem, dla którego Tchibo Warszawa podjęło wyzwanie wdrożenia, utrzymywania i certyfikowania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wprowadzony w sklepach Tchibo system działania baru kawowego wynika z przyjętej przez firmę polityki dotyczącej jakości i bezpieczeństwa żywności. Polityka ta jest dla nas zobowiązaniem, że tylko produkty najwyższej jakości, które nie budzą żadnych zastrzeżeń, mogą być częścią naszej oferty.

Źródło: informacja prasowa