Kim jesteśmy
Współpraca
Programy
Konkursy
Baza wiedzy
Raport „The Environmental Food Crisis. The Environment’s Role in Averting Future Food Crisis” zaprezentowany w zeszłym tygodniu w Kenii na spotkaniu Rady Zarządzającej UNEP, naświetla marnotrawstwo światowych zasobów żywności.
Poza wpływem środowiska, w tym zmian klimatu, produkcji biopaliw i suszy, na światowe zasoby żywności, marnotrawienie i nieefektywność w produkcji żywności jest jednym z największych powodów niedoborów żywności na świecie, wg nowego raportu Programu Środowiskowego ONZ.
Światowi przywódcy na spotkaniu Rady Zarządzającej Programu Środowiskowego ONZ w Kenii stwierdzili, że biorąc pod uwagę skalę strat w procesie produkcji żywności i konsumpcji na świecie, wyeliminowanie nieefektywności mogłoby zapewnić wystarczającą ilość jedzenia do nakarmienia populacji całego świata.
Wprowadzenie zmian i zredukowanie ilości marnowanej żywności może nie tylko pomóc w nakarmieniu światowej populacji, ale może również zapewnić wystarczającą ilość jedzenia dla spodziewanego przyrostu populacji przez następne 40 lat.
Raport UNEP zawiera 7-punktowy plan, który ma doprowadzić do bardziej rozważnego zużywania zasobów żywnościowych oraz do ochrony dzikiej przyrody i ekosystemu.
Potrzebujemy Zielonej rewolucji przez duże Z w Zielonej Gospodarce, powiedział Podsekretarz Generalny ONZ i Dyrektor Wykonawczy Programu Środowiskowego ONZ, Achim Steiner. Musimy zmierzyć się nie tylko ze sposobami produkcji żywności na świecie, ale również ze sposobami jej dystrybucji, sprzedaży i konsumpcji, i potrzebujemy rewolucji, która będzie stymulować plony poprzez pracę z, zamiast przeciwko naturze.
Wśród działań zawartych w planie znalazły się: ustanowienie podtrzymania cen w celu ochrony ubogich przed wzrastającymi cenami żywności; zmiana materiałów używanych w produkcji biopaliw na takie, które nie będą korzystać z terenów uprawnych; pomoc rolnikom w stosowaniu bardziej różnorodnych i przyjaznych środowisku rozwiązań.
Raport do pobrania na ze na stronach UNEP
Źródło: GreenBiz.com