Dziel się jedzeniem! Warszawski pomysł na niemarnowanie żywności

7 maja 2016

Pierwsza w Polsce Jadłodzielnia rusza 9 maja na Wydziale Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Zgodnie z oczekiwaniami organizatorów będzie to miejsce, w którym każdy będzie mógł zostawić lub z którego będzie mógł wziąć dowolne jedzenie.

Moda na dzielenie się jedzeniem, czyli foodsharing, dotarła do nas z Niemiec. Ideą ruchu jest ograniczenie wyrzucania żywności poprzez przekazywanie innym wszystkiego, czego nie jesteśmy w stanie sami zjeść. Wymiana następuje poprzez odpowiednio przygotowane do tego punkty – szafki lub lodówki.

Z Jadłodzielni będzie mógł skorzystać każdy. Nadmiar naszego jedzenia, po odpowiednim zapakowaniu, możemy przynieść do Jadłodzielni i zostawić w oznaczonym miejscu. Możemy także przyjść i poczęstować się dowolnym zostawionym tam przez inne osoby jedzeniem.W Jadłodzielni znajdzie się także dokładna instrukcja o tym co wolno, a czego nie wolno w niej zostawiać. Produktami zakazanymi są na przykład produkty przeterminowane, uszkodzone, surowe mięso oraz produkty zawierające surowe jaja.

Pierwszą Jadłodzielnię będzie można znaleźć od 9 maja na ul. Stawki 5/7 w Warszawie na Wydziale Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Oficjalne otwarcie zapowiadane jest na godzinę 18:00. Organizatorzy zapowiadają otworzenie kolejnych tego typu miejsc.

W Polskich gospodarstwach domowych, według badań Eurostatu z 2006 roku, rocznie marnuje się blisko 2 mln ton żywności. Sytuuje nas to na 5 miejscu w UE wśród państw marnujących najwięcej żywności. Z badań przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 60% badanych korzystyających z internetu (Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2015 r.).

Informacje o działaniu Jadłodzielni oraz o ruchu foodsharingowym można znaleźć na stronie społeczności w portalu Facebook.