Aktualności

Informacje z zakresu ESG od firm partnerskich Forum Odpowiedzialnego Biznesu

28 stycznia 2020

Blisko 90 proc. kadry uważa, że skutki zmiany klimatu niekorzystnie wpłyną na działalność ich firm

Czwarta rewolucja przemysłowa sprawia, że liderzy, którzy dotąd uważali, że to zysk jest głównym celem organizacji zaczynają dostrzegać wagę społecznej odpowiedzialności biznesu. Według autorów trzeciej edycji raportu firmy doradczej Deloitte „Czwarta rewolucja przemysłowa: gotowi i odpowiedzialni” najlepiej w epoce 4.0 radzą sobie firmy, które mają ukierunkowaną, długoterminową i kompleksową strategię działania. Aż 69 proc. takich organizacji osiąga zysk, przy jednoczesnym pozytywnym wpływie na społeczeństwo. Podobne efekty ma jedynie 10 proc. firm, które funkcjonują bez takiej strategii.

27 stycznia 2020

Zrównoważona architektura przyszłością miast

Gwałtownie postępująca urbanizacja, również w Polsce i zmiany klimatu to największe wyzwania, z którymi muszą obecnie mierzyć się architekci i planiści przestrzenni. Według urbanisty prof. NYU Mitchella Joachima, żeby w pełni odpowiedzieć na te problemy, musimy połączyć zarówno ideę smart city, jak i zrównoważonej architektury. Fundacja LafargeHolcim for Sustainable Construction w tym roku ponownie nagrodzi architektów, którzy w swoich projektach kierują się nowoczesnym podejściem do zrównoważonego budownictwa. Zgłoszenia do 6. edycji można wysyłać do 25. lutego 2020 r.

24 stycznia 2020

Kolejna alternatywa dla plastiku w Carrefour – wielorazowe woreczki bawełniane

Carrefour, w ramach inicjatywy zakupy do własnych opakowań, wprowadza do sklepów alternatywę dla tzw. zrywek. W sklepach sieci w całym kraju pojawiły się wielorazowe woreczki na warzywa i owoce wykonane w 100% z bawełny.

24 stycznia 2020

Nestlé tworzy rynek dla plastiku z recyklingu przeznaczonego do kontaktu z żywnością i uruchamia fundusz na rzecz rozwoju innowacji w dziedzinie opakowań

Nestlé dąży do przyspieszenia rozwoju innowacyjnych rozwiązań w zakresie zrównoważonych opakowań. W przypadku plastiku dozwolonego do kontaktu z żywnością firma zainwestuje do 2 mld CHF na przejście z pierwotnych tworzyw sztucznych na takie, które pochodzą z recyklingu.

24 stycznia 2020

Głosuj na najlepszych w finale Enei Akademii Talentów

Do 24 stycznia (do końca dnia) trwa internetowe głosowanie w finale III edycji Enei Akademii Talentów. Wśród wyróżnionych znalazło się 35 uczniów oraz 17 szkół i organizacji. Laureatów poznamy 29 stycznia.

23 stycznia 2020

Henkel po raz pierwszy stosuje w swoich opakowaniach plastik wyprodukowany w wyniku chemicznego recyklingu

Firma Henkel po raz pierwszy zastosowała w swoich opakowaniach tworzywa sztuczne, będące wynikiem recyklingu chemicznego – niezwykle zaawansowanej i nowoczesnej technologii odzysku. Metoda chemicznego recyklingu pozwala skutecznie przetwarzać i wykorzystywać zmieszane odpady z tworzyw sztucznych, których dotąd nie dało się poddać ponownej obróbce. Pilotażowy projekt Chemcycling dotyczy opakowań płynu Perwoll i został wdrożony we współpracy z firmami BASF i Alpla.

17 stycznia 2020

Raben o odpowiedzialnej konsumpcji żywności w #OdPOWIEDZialnie

Ukazał się 9 odcinek #OdPOWIEDZialnie z udziałem Grupy Raben, w ramach którego Jakub Krzewina podsumował globalny problem marnowania żywności. Filmik jest m.in. ostatnim w cyklu poświęconemu odpowiedzialnej konsumpcji żywności #OdPOWIEDZialnie. 

17 stycznia 2020

Tesco wspiera prawidłową edukację żywnościową wśród najmłodszych

Trwa 4. edycja programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy” realizowanego przez Tesco Polska. Tegoroczna odsłona wyróżnia się odświeżoną formułą programu oraz dodatkowym ogólnopolskim konkursem „Ratuję, nie marnuję”, którego wyniki zostały ogłoszone 15 stycznia 2020 roku. Spośród wszystkich zgłoszeń nagrodzono 3 szkoły podstawowe: SP w Małkocinie, SP nr 2 w Błoniu oraz SP nr 25 w Bielsku-Białej.

17 stycznia 2020

Smaczna edukacja w Biedronce

Przed warszawskimi uczniami nie lada zadanie – będą dokładnie przyglądać się produktom w Biedronce. Jaki jest tego powód? Biedronka wspólnie z Fundacją Legii zaprosiła warszawskich uczniów do wyjątkowej aktywności. W ramach programu „Celuj w zdrowie” dzieci sprawdzają składy produktów dostępnych w Biedronce pod kątem zdrowego odżywiania.

17 stycznia 2020

Pomoc LPP warta blisko 3 miliony złotych

Tylko w 2019 roku Fundacja LPP wsparła przeszło 100 organizacji, przekazując potrzebującym darowizny rzeczowe oraz pieniężne o wartości ponad 2,8 mln złotych.  Ponad 135 tysięcy sztuk odzieży o wartości 2 mln złotych trafiło do osób znajdujących się w trudnej sytuacji…

Źródło informacji

Archiwum

Wybierz rok

Wybierz miesiąc