Aktualności

Wiadomości i informacje, których autorem jest Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

21 stycznia 2020

Jakość żywności ważnym tematem dla biznesu i społeczeństwa

Wyzwaniem dla Polski i świata wciąż pozostają kwestie niedożywienia, jakości i bezpieczeństwa żywnościowego czy zrównoważonego rolnictwa. Odnoszą się do nich zadania zawarte w 2. Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ. Z perspektywy 5 lat obowiązywania celów warto sprawdzić, co udało się osiągnąć…

17 stycznia 2020

Raben o odpowiedzialnej konsumpcji żywności w #OdPOWIEDZialnie

Ukazał się 9 odcinek #OdPOWIEDZialnie z udziałem Grupy Raben, w ramach którego Jakub Krzewina podsumował globalny problem marnowania żywności. Filmik jest m.in. ostatnim w cyklu poświęconemu odpowiedzialnej konsumpcji żywności #OdPOWIEDZialnie. 

17 stycznia 2020

Irena Pichola, członkini zarządu FOB, gościem programu „Bilans” w TVN24 BiS

Irena Pichola, członkini zarządu Forum Odpowiedzialnego Biznesu, była gościem programu „Bilans” na antenie TVN24 BiS. Punktem wyjścia do rozmowy był opublikowany przez World Economic Forum „Global Risks Report 2020”.

17 stycznia 2020

Prezeska Forum Odpowiedzialnego Biznesu w nowym składzie Rady Dostępności

Po raz pierwszy w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej odbyło się posiedzenie Rady Dostępności. Przedstawiciele instytucji państwowych i organizacji pozarządowych, a także środowisk osób z niepełnosprawnościami spotkali się, aby wspólnie rozmawiać o planowanych działaniach podejmowanych w ramach Programu Dostępność Plus. Podczas posiedzenia minister Małgorzata Jarosińska-Jedynak wręczyła nominacje członkom Rady Dostępności, w skład której ponownie weszła Dominika Bettman, prezeska Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

15 stycznia 2020

Pióro odpowiedzialności – zgłoś artykuły na temat odpowiedzialnego biznesu

To już 10. edycja konkursu Forum Odpowiedzialnego Biznesu, skierowanego do dziennikarzy i ekspertów, piszących teksty na temat odpowiedzialnego biznesu i zrównoważonego rozwoju. Poprzez formularz: odpowiedzialnybiznes.pl/pioro/ trwa rejestracja artykułów opublikowanych w 2019 roku.

14 stycznia 2020

Jak biznes działa na rzecz walki z ubóstwem? Trwa kampania informacyjna Forum Odpowiedzialnego Biznesu #5latSDGs

Walka z ubóstwem to jedno z najważniejszych wyzwań w kontekście globalnym, ujęte także w Celach Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDGs). Mimo że od 2000 roku światowe wskaźniki spadły o ponad połowę, to co dziesiąta osoba w państwach rozwijających się żyje poniżej międzynarodowej granicy ubóstwa. Forum Odpowiedzialnego Biznesu rusza z kampanią informacyjną z okazji 5 lat SDGs.

14 stycznia 2020

5 lat Celów Zrównoważonego Rozwoju w Polsce. Nowa kampania informacyjna Forum Odpowiedzialnego Biznesu

2020 rok jest jubileuszowym dla Celów Zrównoważonego Rozwoju w związku z 5-leciem ich ogłoszenia przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Dokument ze zdefiniowanymi 17 celami stanowi mapę wyzwań dla świata, w tym także dla Polski, która jest sygnatariuszem Agendy 2030. Forum Odpowiedzialnego Biznesu rozpoczęło kampanię informacyjną poświęconą wydarzeniu, a jej kluczowym momentem będą 8. Targi CSR, 20 października 2020 r. w Centrum EXPO XXI w Warszawie (wstęp wolny).

14 stycznia 2020

Jaki jest ślad węglowy przeciętnego Polaka?

Jak wynika z raportu „Fossil CO2 and GHG emissions of all world countries 2019”, opublikowanego przez  działające przy Komisji Europejskiej Joint Research Centre, przeciętnie mieszkaniec Polski przyczynia się codziennie do emisji 24 kg CO2 do ziemskiej atmosfery.

14 stycznia 2020

Trwają zapisy na VI Kongres Różnorodności

Henkel Polska oraz firma BETTER zapraszają na VI Kongres Różnorodności „FIXING TOMORROW WITH DIVERSITY – czyli jak różnorodność wpływa na budowanie kapitału społecznego”, który odbędzie się 23 stycznia 2020 r. w Międzynarodowym Centrum Kultury, Nowy Teatr w Warszawie. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

10 stycznia 2020

W #OdPOWIEDZialnie Amica poruszyła temat niemarnowania żywności

W 8 odcinku cyklu #OdPOWIEDZialnie firma Amica opowiedziała o skutecznych narzędziach do walki z globalnym problemem, jakim jest marnowanie żywności.  

Źródło informacji

Archiwum

Wybierz rok

Wybierz miesiąc