Czy oceany nas wyżywią? Najnowsze dane z raportu FAO SOFIA 2022

8 lipca 2022

Najnowszy raport UN FAO pokazuje ogromne zapotrzebowanie na ryby i owoce morza dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego rosnącej populacji. Jednocześnie eksperci wskazują na konieczność „niebieskiej transformacji” i zrównoważonego zarządzania rybołówstwem, by zachować zasoby oceanów w dobrej kondycji.

CZYTAJ WIĘCEJ O RAPORCIE I POBIERZ PUBLIKACJĘ »

Najważniejsze informacje:

  • Według danych z raportu „The State of World Fisheries and Aquaculture 2022”  światowa produkcja ryb i owoców morza jest na rekordowo wysokim poziomie, a sektor ten będzie odgrywał coraz ważniejszą rolę w dostarczaniu żywności i zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie.
  • W 2020 r. roczne połowy wyniosły 90,3 mln ton. Taka ilość pozwoliłaby co każdą minutę wypełnić po sam sufit mieszkanie o powierzchni 120 m2.
  • Całkowita wartość bezpośredniej sprzedaży ryb i owoców morza w 2020 r. wyniosła 406 miliardów dolarów. To więcej niż roczne PKB w Argentynie, Norwegii czy Danii.
  • Globalne spożycie ryb i owoców morza osiągnęło w 2020 r. 20,2 kg na osobę, czyli ponad dwukrotnie więcej niż w latach 60. XX wieku.
  • W rybołówstwie i akwakulturze zatrudnienie znajduje ok. 58,5 miliona osób – czyli ok. 1,5 razy więcej niż liczba mieszkańców Polski
  • Wzrastający popyt na produkty rybne wywiera również trwały wpływ na kondycję naszych mórz i oceanów, a nadmierne połowy są obecnie jednym z największych wyzwań środowiskowych. Problem przełowienia dotyczy obecnie już ponad 35,4 proc. stad ryb i nieustająco rośnie od lat 70-tych.
  • Problem ten jest dostrzegany również przez konsumentów: aż 88 proc. Polaków jest zaniepokojonych stanem oceanów.
  • Raport FAO podkreśla konieczność przeprowadzenia „niebieskiej transformacji”, która pozwoliłaby zapewnić dostęp do pożywienia dla rosnącej populacji naszej Planety, a jednocześnie zachować zdrowe ekosystemy morskie.
  • Rozwiązaniem problemu przełowienia są zrównoważone połowy, które oznaczają, że połowy są odpowiednio zarządzane, a rybacy pozostawiają wystarczająco ryb w wodzie, dbając jedocześnie o cały ekosystem morski.
  • Każdy z nas jako konsument może przyczynić się do poprawy kondycji mórz i oceanów, wybierając ryby i owoce morza pochodzące ze zrównoważonych połowach, oznaczone niebieskim certyfikatem MSC.

 

Źródło: informacja prasowa od MSC