mar 09 2012

Społeczna odpowiedzialność konsumencka. Świadomość i prawo wyboru produktów – Łódź

Lokalizacja: Polska,

15 marca w Łodzi odbędzie się konferencja „Społeczna odpowiedzialność konsumencka.  Świadomość i prawo wyboru produktów” organizowana przez Departament ds. Przedsiębiorczości Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi.

Termin: 15 marca 2012 r., godz. 10:00-15:00

Miejsce: Duża sala Sejmiku 104, Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi, Al. Piłsudskiego 8, I Piętro

PROGRAM

10:00 – 10:15 Uroczyste otwarcie konferencji

Rola firm społecznie odpowiedzialnych w regionie

Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień

 

10:15 – 10:35 Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień, Dyrektor Izby Celnej w Łodzi Dorota Kędzierska – Wręczenie certyfikatów AEO

 

10:35-11:10 Wykład wprowadzający –

„Społeczna odpowiedzialność MŚP w budowaniu trwałych relacji
z konsumentami”  
– dr Maciej Bieńkiewicz, COMPETITA s.c.

„Świadomość i prawo wyboru produktów” – dr Ilona Gałązka -Czarnecka, PŁ

11:10-11:30 Rola Służby Celnej w realizacji Wspólnej Polityki Rolnej
Izba Celna w Łodzi 
11:30-11:50 Nieuczciwe praktyki stosowane przez producentów żywności stwierdzane podczas kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych – Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
w Łodzi 
11:50-12:10 Kontrola jakości bezpieczeństwa i oznakowania towarów i usług. Ochrona rynku przed napływem niebezpiecznych produktów z krajów trzecich – Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Łodzi

 

12.10 – 12.30 Biowskaźniki , szybkie testy mikrobiologiczne – Instytut Przemysłu Skórzanego – dr Edyta Grzesiak
12:30-12:50 Produkcja zdrowej żywności z zastosowaniem innowacyjnej techniki – SOUS VIDE – Intersolar – Dariusz Janicki
12:50-13:10 Przerwa kawowa
13:10 – 14:45 Wstęp do dyskusji:

„Instrumenty finansowe wspierające export” – Bank Gospodarstwa Krajowego

 

Panel dyskusyjny:

  1. Możliwości dofinansowania, w tym pomoc udzielana uznanym organizacjom producentów owoców i warzyw oraz wstępnie uznanym grupom producentów owoców i warzyw
  2. Ochrona i tworzenie warunków dla funkcjonowania konkurencji
  3. Żywność, jako element odpowiedzialnego zarządzania przedsiębiorstwem; problem marnotrawstwa żywności i jego wpływ na środowisko i społeczeństwo
  4. Nieuczciwe praktyki wobec konsumentów

 

14:45 – 15.00 Podsumowanie konferencji