Dotyczy firmy: Tesco Polska

Znalezione aktualności: 125

11 stycznia 2021

Jeszcze do 13 stycznia odpowiedzialny biznes może zgłaszać dobre praktyki

Nabór działań z zakresu odpowiedzialnego biznesu i zrównoważonego rozwoju został przedłużony do 13 stycznia. Firmy zyskują dwa dodatkowe dni na rejestrację praktyk realizowanych w 2020 roku. Forum Odpowiedzialnego Biznesu udostępniło także “Mapę dobrych praktyk wspierających realizację Celów Zrównoważonego Rozwoju”, która ma służyć jako inspiracja dla zgłaszających inicjatywy CSR. Formularz rejestracji dostępny jest na stronie odpowiedzialnybiznes.pl/raport2020/. 

23 grudnia 2020

Ponad 46 ton plastiku – tyle odzyskało Tesco w Polsce dzięki systemowi recyklingu wieszaków marki F&F

Tesco nie ustaje w działaniach na rzecz zmniejszenia ilości odpadów. Po ogłoszonych niedawno osiągnięciach w ograniczaniu szkodliwego plastiku w opakowaniach marki własnej, firma informuje o kolejnych postępach w obszarze ponownego wykorzystania plastiku. W

20 listopada 2020

Dodatkowa świąteczna nagroda 500 zł dla pracowników Tesco w związku z pandemią

Tesco Polska w ramach specjalnego podziękowania za pracę w okresie świątecznym przyzna pracownikom sklepów i działów dystrybucji nagrodę w wysokości 500 zł brutto. W ten sposób firma wyraża swoje wsparcie i docenia wkład zespołów w utrzymanie płynności dostaw oraz dbanie o klientów w trudnym czasie pandemii.

13 listopada 2020

Tesco eliminuje materiały nienadające się do przetworzenia z opakowań swoich produktów

W lutym 2019 roku Tesco ogłosiło, że do końca 2020 roku usunie ze składów opakowań produktów marki własnej materiały nienadające się do ponownego przetworzenia. Po półtora roku od zapowiedzi, firma pokazuje pierwsze wyniki, według których w całej Europie Środkowej zmniejszyła ilość najbardziej szkodliwego dla środowiska plastiku o 454 tony – z czego aż o 113 ton w samej Polsce – oznacza to redukcję o 88% w skali Europy Środkowej i o 94% w Polsce. Pomimo trudnych warunków związanych z pandemią COVID-19, Tesco nie zamierza rezygnować z dalszych działań w tym obszarze.

30 października 2020

Fundacja Tesco już od dziewięciu lat walczy z niedożywieniem dzieci. Rusza kolejna edycja programu „Zdrowo jeść”, uwzględniająca specjalną pomoc w czasie pandemii

Rusza kolejna edycja programu „Zdrowo jeść”, realizowanego przez Fundację Tesco we współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Dzieci. Jego celem jest edukacja dotycząca zdrowego odżywiania, nauka przygotowywania posiłków oraz wsparcie w finansowaniu pełnowartościowych dań dla podopiecznych placówek opiekuńczo-wychowawczych. W związku z sytuacją pandemiczną i czasowym zamknięciem niektórych ośrodków, Fundacja Tesco modyfikuje zasady programu, by dzieci i ich rodziny mogły otrzymać paczki żywnościowe.

7 października 2020

Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie. Tesco zbadało przyczyny marnowania żywności wśród Polaków

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Tesco, średnio co piąty Polak nie posiada wystarczającej wiedzy, dzięki której mógłby ograniczyć ilość marnowanej żywności w swoim gospodarstwie domowym. Poprawa świadomości w tym zakresie jest głównym celem najnowszej kampanii edukacyjnej dla klientów Tesco.

2 października 2020

15 295 kg żywności dla potrzebujących. Podsumowujemy „Letnią Zbiórkę Żywności” w Tesco

Już kolejny raz klienci i pracownicy sklepów Tesco wspólnie zdali egzamin z pomagania! Aż 15 295 kg produktów o długiej przydatności, przy wsparciu zespołów Banków Żywności i Caritas, trafi do najbardziej potrzebujących. A to wszystko w ramach trwającej całe wakacje „Letniej Zbiórki Żywności” organizowanej przez Fundację Tesco.

24 września 2020

Konferencja Champions 12.3 – Organizacja Narodów Zjednoczonych wskazuje Tesco jako lidera w zakresie walki z marnowaniem żywności

Aż jedna trzecia produktów spożywczych marnuje się każdego roku na całym świecie. Organizacja Narodów Zjednoczonych dąży do tego, aby do 2030 roku, przy współpracy przedsiębiorców sektora spożywczego, zmniejszyć o połowę ilość marnowanej żywności. Tesco pokazuje, że przy odpowiednim podejściu, realizacja założonych planów jest możliwa.

9 września 2020

Dlaczego zrobienie grzanki może mieć dobry wpływ na środowisko? 5. edycja programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy”

Co można zrobić z fusów z kawy i jak ograniczyć w domu plastik? Tego wszystkiego dowiedzą się uczestnicy 5. edycji skierowanego do dzieci programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy”. Nowa odsłona programu to nie tylko ciekawsze pomysły na lekcje, ale przede wszystkim odmieniona, dostosowana do nauczania zdalnego formuła oraz konkurs, którego ambasadorką jest Majka Jeżowska. Zapisy rozpoczęły się 7 września.

7 września 2020

Więcej zdrowej żywności w sklepach Tesco

Potrojona liczba produktów wegetariańskich, wegańskich i bio oraz znacznie więcej produktów z kategorii Kuchnie Świata – teraz klienci Tesco mają jeszcze większy i bardziej różnorodny wybór. To odpowiedź na zmieniające się trendy żywieniowe i oczekiwania konsumentów.