Harvest

Metryka praktyki

Firma: AmRest,
Branża: Restauracje,
Obszar tematyczny: Zaangażowanie społeczne i rozwój społeczności lokalnej
Kategoria: Wsparcie organizacji pozarządowych
Dokument źródłowy: Raport 2018

Cele Zrównoważonego Rozwoju

Praktyka realizuje cele:
- Cel 12 - Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja
- Cel 2 - Zero głodu

W 2017 roku AmRest – operator marek gastronomicznych takich jak: KFC, Pizza Hut, Starbucks, Burger King – postanowił wykorzystać skalę swojego biznesu i podjąć szerokie działania zapobiegające marnowaniu żywności. W ramach programu Harvest restauracje KFC przekazują niewykorzystaną żywność organizacjom społecznym w swojej okolicy. Specjalna procedura mrożenia i przechowywania gotowych posiłków ze świeżego kurczaka KFC pomaga wykorzystać nadwyżki produktów generowane przez restauracje. Od września 2018 roku AmRest włącza do programu nadwyżki stanów magazynowych – oznacza to, że zapasy produktów, które nie zostały sprzedane (np. oferty sezonowe), nie trafiają do utylizacji, a zostają przekazane Bankom Żywności. W programie uczestniczy już ponad 200 lokali KFC w Polsce.