„Wokół Stołu” – finał projektu Sanofi

27 lipca 2017

Piknikiem na warszawskim Jazdowie zakończyło się ostatnie spotkanie w ramach programu wolontariackiego „Wokół Stołu”, realizowanego przez firmę Sanofi, partnera strategicznego Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Projekt powstał, by zbliżać ludzi poprzez jedzenie i  wspólne budowanie jego jakości, czyli formy, składników i smaku, a także atmosfery wśród współtowarzyszy przy stole.

Przez ostatnie miesiące wolontariusze Sanofi, uczyli się przygotowywania wegetariańskich śniadań,  zdrowych obiadów, które można zabrać do pracy, domowych słodyczy, a nawet kolorowego makaronu.

Pomysł tego typu spotkań kulinarnych narodził się w głowie młodego kucharza – Pawła Pawłowskiego, podczas warsztatów kulinarnych dla najmłodszych. W kontakcie z dziećmi widać było, że w ich rodzinach nie ma czasu na wspólne doświadczanie przyjemności płynących z gotowania i jedzenia. To samo dało się zauważyć u innych grup społecznych – zapracowanych osób, czy seniorów.

Spotkania wolontariackie „Wokół stołu”, organizowane w ramach Wolontariatu Sanofi (jako jeden z 5 projektów wolontariatu kompetencyjnego) , były okazjami do rozmowy, budowania relacji między gośćmi i odkrywania nowych zainteresowań. Organizacja spotkań była możliwa dzięki zaangażowaniu wolontariuszek z biura Sanofi, które zajmowały się przygotowaniem i logistyką, a także czynnie uczestniczyły w spotkaniach.

Na Wasze ręce, oprócz zdjęć, przekazujemy też wypróbowane przepisy z naszego ostatniego spotkania i zachęcamy zarówno do ich odtwarzania, jak i do organizowania – nawet bardziej kameralnych – spotkań, w których centrum będzie stół, jedzenie i rozmowy.

Zdjęcia 

Przepisy