Wielkanocna Zbiórka Żywności ponownie w sklepach Carrefour

14 marca 2018

Dotyczy firmy: Carrefour Polska,

Carrefour, partner Forum Odpowiedzialnego Biznesu, po raz kolejny przyłącza się do Wielkanocnej Zbiórki Żywności organizowanej przez Banki Żywności. W dniach 16 i 17 marca w wybranych sklepach sieci w całej Polsce wolontariusze zachęcać będą klientów do przekazania produktów i wsparcia najbardziej potrzebujących.

Zbiórka żywności w wybranych hiper- i supermarketach Carrefour odbędzie się w dniach 16 i 17 marca (piątek i sobota). Wolontariuszy spotkać będzie można w prawie 30 miejscowościach w całej Polsce, między innymi w sklepach w Toruniu, Lublinie, Ciechanowie, Wrocławiu, Zabrzu i Ostródzie. Przedstawiciele Banków Żywności zachęcać będą klientów do przekazywania produktów o wydłużonym terminie spożycia – takich jak cukier, słodycze, olej, przetwory i konserwy – oraz udzielać im wszelkich niezbędnych informacji. Każdy, kto chce włączyć się w akcję może to zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy kupić wybrany produkt i włożyć go do jednego ze specjalnie oznakowanych koszy zbiórkowych, w pobliżu kas. Produkty te, przetransportowane do Banków Żywności, zostaną tam następnie zważone, posortowane i przekazane organizacjom pozarządowym, których podopieczni potrzebują wsparcia, zwłaszcza w trakcie zbliżających się świąt wielkanocnych.

Warto dodać, że Carrefour wspólnie z Federacją Polskich Banków Żywności, obchodził w ubiegłym roku swoje 20-lecie działalności. Sieć od początku aktywności w Polsce, czyli od 1997 roku, współpracuje z organizacją, realizując liczne inicjatywy mające na celu przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności. Carrefour każdego roku wspiera ogólnopolskie zbiórki żywności, udostępniając przestrzeń i promując zbiórki na terenie sklepu i w mediach. Ponadto, na terenie całego kraju hipermarkety sieci przekazują regularnie produkty spożywcze do Banków Żywości. Ponadto, w 2016 roku Fundacja Carrefour przekazała grant w wysokości 125 000 euro na zakup 7 ciężarówek-chłodni dla lokalnych Banków Żywności, które służą przede wszystkim codziennym odbiorom świeżej żywności ze sklepów, nie tylko sieci Carrefour.

Stale rozwijana współpraca Carrefour z Federacją Polskich Banków Żywności wpisuje się kluczową inicjatywę sieci, jaką jest prowadzony od 2013 r. program „STOP Marnotrawstwu”. Jego celem jest przeciwdziałanie marnotrawstwu na każdym poziomie funkcjonowania firmy, a także promowanie tej idei wśród klientów i dostawców. Carrefour za zaangażowanie na rzecz najbardziej potrzebujących otrzymał wyróżnienie z okazji 20-lecia Federacji Polskich Banków Żywności. Ponadto, za swoją współpracę z Bankami Żywności Carrefour Polska otrzymał tytuł „Dobroczyńca roku 2016”.

źródło: materiały prasowe firmy