W Biedronce ryby dochodzą do głosu

9 czerwca 2020

Dotyczy firmy: Jeronimo Martins Polska,

Jak oblicza Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej każdy Polak zjada rocznie ponad 12 kg ryb i owoców morza. Z okazji Światowego Dnia Oceanów przypadającego 8 czerwca, Biedronka oferuje i zachęca klientów do zakupu ryb z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Ekolodzy przypominają, że to od naszych codziennych decyzji zależy stan mórz i oceanów oraz apelują o podejmowanie świadomych, dobrych dla środowiska wyborów. Biedronka swoją ofertą ułatwia to klientom.

Ewolucje w gustach Polaków potwierdzają liczby sprzedanych w Biedronce ryb i owoców morza. W ciągu ostatnich 10 lat sieć odnotowała ponad 2,5-krotny wzrost w całej kategorii. Najpopularniejszym rodzajem sprzedawanej ryby w 2019 r. był śledź, na drugim miejscu plasował się łosoś, podium zamykał zaś pstrąg. Co ciekawe, według danych Eurostatu z 2017 r. w Europie najczęściej spożywany jest tuńczyk – średnio 2,77 kg na osobę rocznie. Polacy chętnie kupują ryby i owoce morza w okresie od lutego do kwietnia. Największa sprzedaż ryb odnotowywana jest jednak zdecydowanie w związku z obchodami Świąt Bożego Narodzenia – rośnie wtedy niemalże 4-krotnie w stosunku do reszty roku.
Od poniedziałku 8 czerwca do niedzieli 14 czerwca miłośnicy ryb mogą wybierać w Biedronce wśród produktów oznaczonych certyfikatem MSC. Przy zakupie dwóch sztuk płatów śledziowych smażonych w zalewie octowej, cena wynosi 4.99 zł za sztukę. Ponadto w stałej ofercie Biedronki znaleźć można Polędwicę z dorsza atlantyckiego Marinero w cenie 5.69 zł za 100g lub filety z mintaja Marinero w cenie 2.99 zł za 100g.

Wybierając produkty rybne i owoce morza z certyfikatem MSC, klienci mają gwarancję, że pochodzą one ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk, a dzięki temu morza i oceany pozostaną pełne ryb także dla przyszłych pokoleń. Dlatego w naszej ofercie nabyć można różne rodzaje produktów z certyfikatem MSC. – mówi Dagmara Basińska, kupiec odpowiedzialny za kategorię ryb świeżych w Biedronce.

Aby chronić środowisko morskie, nie tylko od święta, nie trzeba wielkich czynów: wystarczy ograniczyć ilość zużywanego plastiku, ze starannością segregować śmieci, a podczas zakupów do sklepowego koszyka wrzucać produkty rybne i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Służy on do oceny rybołówstw pod kątem ich wpływu na dzikie populacje ryb, oddziaływania na ekosystem morski oraz sposobu zarządzania.

źródło: mat.pras.