Pierwszy w historii globalny standard mierzenia strat żywności, ogłoszony przez Międzynarodowe Partnerstwo

30 czerwca 2016

Podczas Global Green Growth Forum 2016 w Kopenchadze i Waszyngtonie wiodące organizacje międzynarodowe i firmy ogłosiły swoje partnerstwo w walce z wyrzucaniem i marnowaniem żywności. Przedstawiony został również pierwszy historii standard, który pozwala na mierzenie rzeczywistych strat żywności: Food Loss and Waste Accounting and Reporting Standard (FLW Standard). Jest on zestawieniem globalnych definicji i wymogów sprawozdawczych dla firm, krajów i innych podmiotów, a jego stosowanie umożliwia konsekwentne i wiarygodne mierzenie, raportowanie i zarządzanie stratami żywności.

Powstanie tej normy jest prawdziwym przełomem. Po raz pierwszy kraje i przedsiębiorstwa, wyposażone w konkretny standard, będą w stanie obliczyć, jak wiele żywności jest  marnowane i gdzie do tego dochodzi oraz w  bardzo wiarygodny i spójny sposób raportować o tym. Po prostu nie ma powodu aby tak wiele żywności było marnowane i wyrzucane. Teraz mamy do dyspozycji nowe, potężne narzędzie, które pomoże rządom i firmom zaoszczędzić pieniądze, chronić zasoby i większej liczbie ludzi zapewnić potrzebną żywność powiedział Andrew Steer, Prezes i CEO Światowego Instytutu Zasobów (ang. World Resources Institute).

Protokół Food Loss and Waste jest efektem wielostronnego partnerstwa, które powołane zostało przez Światowy Instytut Zasobów i zainicjowane podczas szczytu 3GF w 2013 roku. We współpracę w ramach partnerstwa zaangażowały się takie instytucje, jak: Consumer Goods Forum, Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations), projekt FUSION finansowany przez UE, Program Ochrony Środowiska Narodów Zjednoczonych (UNEP), Światowa Rada Biznesu na rzecz Zrównoważonego Rozwoju (WBCSD) oraz Waste and Resources Action Programme (WRAP).

Jak powiedział powiedział Kristian Jensen, Minister Sprawa Zagranicznych w Danii Marnowanie sprawia, że wszyscy stajemy się ubożsi. Cieszę się, że nowy silny sojusz pomiędzy podmiotami publicznymi i prywatnymi będzie stanowić skuteczną odpowiedź na globalne wyzwanie utraty żywności i odpadów. Nowy Standard “Food Loss and Waste” pozwoli zmniejszyć straty ekonomiczne ponoszone przez przemysł spożywczy i lekki, złagodzi nacisk kładziony na zasoby naturalne i przyczyni się do realizacji ambitnych celów określonych w SDG. Musimy dążyć do większej liczby tego typu rozwiązań, przynoszących korzyść ludziom i planecie.

Międzynarodowy pęd w ograniczeniu strat żywności i odpadów wzrasta wraz z podejmowaniem przez rządy i przedsiębiorstwa zobowiązań w celu rozwiązania tego problemu. Jednak większość z nich nie wie, ile żywności traci i gdzie dochodzi do tych strat w obszarze ich granic, działań i łańcuchów dostaw. Ponadto definicja utraty żywności i odpadów jest bardzo zróżnicowana, a bez spójnych ram rachunkowości i sprawozdawczości porównywanie danych i opracowanie efektywnej strategii było trudne.

Straty jednej trzeciej produkowanej żywności to wyraźny objaw problemów globalnego systemu żywnościowego. Standard FLW ma kluczowe znaczenie dla ustanowienia wiarygodnego odniesienia dla efektywności działań podejmowanych w krajach, miastach oraz małych i dużych firmach, wzdłuż całego łańcucha wartości. Wraz z konkretnymi rozwiązaniami biznesowymi, standard FLW może przyczynić się do znacznego zmniejszenia strat i marnotrawstwa żywności na całym świecie – powiedział Peter Bakker , prezes i CEO Światowej Rada Biznesu na rzecz Zrównoważonego Rozwoju (WBCSD).

Cieszymy się, że jako pierwsza w Wielkiej Brytanii sieć detaliczna, opublikowaliśmy, poświadczone przez osoby trzecie, dane dotyczące strat żywności w naszej działalności i będziemy robić to co roku.Ta przejrzystość i twarde dowody są podstawą naszej pracy z odpadami żywnościowymi. Nie tylko pozwoliło nam to określić w naszych operacjach źródła, z jakich pochodzą odpady, ale też podjąć w tych obszarach działania. Standard zapewnia wspólne ramy dla pomiaru strat żywności i odpadów. Mam nadzieję, że również innym pozwoli to publikować dane i podejmować działań w celu rozwiązania tej ważnej kwestii – powiedział Dave Lewis, dyrektor naczelny Tesco.

Protokół Food Loss and Waste można znaleźć na stronie: www.FLWProtocol.org.

źródło: World Resources Institute