Amica przeciw marnowaniu żywności

11 lipca 2018

Nieprawidłowe przechowywanie – to główny powód, dla którego około 9 milionów ton kupowanej w Polsce żywności marnuje się i trafia do kosza. Dlatego też Amica, partner Forum Odpowiedzialnego Biznesu, we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności rozpoczyna kampanię „Przechowuję, nie marnuję!”. Dzięki merytorycznemu wsparciu partnera, firma będzie mogła edukować swoich klientów na temat problemu marnowania żywności.  

Chleb, wędliny oraz warzywa i owoce to produkty, które wyrzucane są najczęściej ze względu na swoją krótką datę przydatności do spożycia. Kluczem do przedłużenia ich świeżości jest odpowiednie przechowywanie. W rozpoczynającej się właśnie kampanii „Przechowuję, nie marnuję” eksperci Banków Żywności będą dzielić się wiedzą w zakresie możliwości ograniczania strat żywności we własnych domach. Jako odpowiedź na zagadnienie problemu przechowywania produktów Amica skupi się na podkreślaniu wartości produktu, którym są nowe lodówki ze specjalnym filtrem  FreshOn. Umieszczony wewnątrz pojemnika na warzywa i owoce, eliminuje wytwarzany przez żywność  tzw. hormon starzenia, tym samym wydłużając jej  świeżość.

Partner merytoryczny programu będzie wspierał Amicę swoimi ekspertyzami i wieloletnim doświadczeniem w edukacji na  temat globalnego i lokalnego problemu marnowania żywności oraz jego przyczyn i konsekwencji.

Firma Amica planuje szeroko zakrojoną kampanię informacyjno-promocyjną i będzie zachęcać do odwiedzenia platformy www.znamysieodkuchni.pl, na której w sierpniu znajdą się informacje na temat problemu wyrzucania jedzenia i sposobów przechowywania żywności w celu jego uniknięcia.

Kampania w Internecie zostanie uzupełniona działaniami w mediach społecznościowych, m.in. współpracą z kanałem Tuba Smaku na YouTube, emisją 2-minutowego filmu „Przechowuję, nie marnuję”, ankietą i działaniami angażującymi na profilu Facebook, publikacjami blogerów oraz akcją hasztagową #przechowujeniemarnuje.

źródło: materiały prasowe firmy