Smaczna edukacja w Biedronce

17 stycznia 2020

Dotyczy firmy: Jeronimo Martins Polska,

Przed warszawskimi uczniami nie lada zadanie – będą dokładnie przyglądać się produktom w Biedronce. Jaki jest tego powód? Biedronka wspólnie z Fundacją Legii zaprosiła warszawskich uczniów do wyjątkowej aktywności. W ramach programu „Celuj w zdrowie” dzieci sprawdzają składy produktów dostępnych w Biedronce pod kątem zdrowego odżywiania.

Pierwsza edycja rozpoczętego w październiku 2019 roku programu Fundacji Legii, którego partnerem jest Biedronka, osiągnęła właśnie półmetek. To właśnie teraz uczniowie warszawskich szkół z Woli, Pragi i Śródmieścia udają się do sklepów Biedronka na specjalnie przygotowane lekcje w oparciu o przygotowane scenariusze z atrakcyjnymi zadaniami do wypełnienia.

Dzięki temu projektowi edukacja o prawidłowym żywieniu trafi do szczególnie otwartych na wiedzę młodych głów w formie najbardziej adekwatnej: przez ćwiczenia praktyczne. To właśnie sklepy są tym miejscem, gdzie podejmujemy wybory żywieniowe – rodzinnie, ale też indywidualnie.

– W Biedronce czujemy dużą odpowiedzialność za jakość, ale też wartość odżywczą produktów, które oferujemy naszym klientom. Mamy własną politykę żywieniową i szczególne wymagania wobec produktów marki własnej Biedronka przeznaczonych dla dzieci. Już dziś żaden z nich nie zawiera: konserwantów, glutaminianu monosodowego czy fosforanów. Sklep spożywczy to także faktyczne miejsce, gdzie klienci zastanawiają się, jaki produkt jest dla nich najlepszy i który finalnie wybrać. Jest to więc świetna przestrzeń, by przekazywać wiedzę o zasadach zrównoważonej diety – mówi dr inż. Justyna Szymani, dyrektor działu rozwoju jakości i kontroli marki własnej w sieci Biedronka.

W trakcie specjalnie opracowanych zajęć w sklepach uczestnicy mają możliwość w praktyce odbyć naukę czytania etykiet, przeanalizować skład produktów oraz sprawdzić zawartość tłuszczy czy cukrów w danym artykule. Dowiedzą się też, czym różni się sok od nektaru czy napoju.  Specjaliści Biedronki – Świeżoznawcy są oczywiście do dyspozycji uczniów i nauczycieli w trakcie zajęć. Młodzi podopieczni będą mieli też możliwość naocznego sprawdzenia, jaka jest prawidłowa codzienna porcja warzyw i owoców.

– Dla Fundacji Legii istotą pomagania w zakresie edukacji jest rozwijanie trwałego sposobu wsparcia, dlatego zaangażowaliśmy się w dwuletni program. Zdrowie jest w centrum naszego zainteresowania. Bardzo nas cieszy aktywny udział 260 dziewcząt i chłopców oraz współpracujących z Fundacją Legii nauczycieli. Razem zwiększamy zainteresowanie tematem aktywności fizycznej, właściwego odżywienia, a przede wszystkim pomagamy wypracować dobre nawyki – mówi Paweł Aleksandrowicz, menadżer ds. rozwoju edukacji Fundacji Legii.

Działania z zakresu edukacji żywieniowej są jednym z filarów działalności Biedronki na polu społecznej odpowiedzialności, a „Celuj w zdrowie” to kolejny projekt sieci w tym obszarze, obok m.in. realizowanego z partnerami, już po raz piąty, programu „Zielona Kraina”. Projekt „Celuj w Zdrowie” jest współfinansowany przez EFDN, Fundację UEFA, Fundację Legii oraz Biedronkę.

Źródło: inf. pras.